Onderzoek naar de vaardigheden die lerarenopleiders nodig hebben om studenten van en met elkaar te laten leren tijdens praktijkonderzoek.
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de rol van begeleidende docenten belangrijk is voor studenten die praktijkgericht onderzoek doen. Marlies Bax bracht in kaart welke vaardigheden docenten tijdens begeleiding gebruiken en welke vaardigheden nodig zijn.
Voor Pabo-studenten die praktijkonderzoek (poz) doen, zijn er 8 poz-bijeenkomsten gedurende het onderzoeksproces. Lerarenopleiders begeleiden hen tijdens deze bijeenkomsten en stimuleren hen om van en met elkaar te leren. Uit de literatuur blijkt dat de docentrol in deze, op studenten gerichte, onderwijsvormen cruciaal is (Woudt-Mittendorff & Visscher-Voerman, 2019, Visscher-Voerman, 2018). Bij het begeleiden van een groep is het de kunst om niet zelf in het middelpunt te staan, maar juist de studenten met elkaar aan de slag te laten gaan (Scager & Thoolen, 2006).
Vaardigheden die een rol spelen
In het onderzoek dat Marlies Bax deed, richtte zij zich daarom op de lerarenopleiders.
Ze wilde weten:
- hoe opleiders niet alles via hen laten lopen en zorgen voor meer student georiënteerd onderwijs
- hoe docenten zorgen dat studenten goed samenwerken, zodat ze van en met elkaar leren
- welke docentvaardigheden helpen om studenten van en met elkaar te laten leren.
Hiervoor bracht zij bij diverse poz-bijeenkomsten de docentvaardigheden van steeds 2 begeleiders in kaart. Daarnaast interviewde zij de begeleiders voor en na elke bijeenkomst, waren er groepsinterviews met studenten en kregen de studenten een vragenlijst over de sociale vaardigheden.