In het Smart Energy Delivery Lab doen we onderzoek naar een slimme inzet van duurzame energie. Een uitgelezen kans om onderzoek en onderwijs te verbinden.

Het lectoraat Smart Energy krijgt voeding door de maatschappelijke behoefte aan een duurzame energievoorziening. Daarvoor is een energietransitie op meerdere fronten noodzakelijk. Het kennisdomein van het lectoraat Smart Energy focust daarbij specifiek op energiebesparing, inpassing en koppeling van duurzame energie in de dagelijkse praktijk van consumenten en het bedrijfsleven.

Energie uit natuur

Het centrale thema van het lectoraat Smart Energy is de integratie van nieuwe technieken in het energievoorzieningssysteem. Het draait om vraag en aanbod van energie in balans brengen door ‘smart grids’ te ontwikkelen. Dat is een slim net waarmee het energie-aanbod en de vraag op elkaar af te stemmen zijn. Aan de ene kant komen er steeds meer verschillende energiebronnen, doordat we energie uit zon en wind opwekken. Aan de andere kant blijft de energievraag van consumenten en bedrijven wisselen. Door een slimme sturing van de energiestromen in combinatie met opslag brengen we vraag en aanbod met elkaar in evenwicht. Onze missie is om de energienetwerken slimmer te maken, zodat vraag en aanbod in tijd en plaats bij elkaar komen.

Smart grids

Als experimentele praktijkomgeving die we nodig hebben om ‘smart grids’ te ontwikkelen gebruiken we fieldlabs en ons Smart Energy Delivery Lab. Samen met technische en ICT-opleidingen is het initiatief genomen om een nieuw laboratorium in te richten om de ontwikkeling van slimme netwerken te stimuleren. Dit SEnD-lab is ons experimentele platform voor onderzoek en onderwijs en het is ook deels door studenten verder vormgegeven. 

Onderzoek verbindt

De komende jaren willen we het SenD-lab verder ontwikkelen tot een volwaardige leeromgeving die het motto ‘een leven lang leren’ ondersteunt en die open is voor studenten en onderzoekers van binnen en buiten Avans. Met het SEnD-lab proberen we onderzoek van lectoraten en onderwijs met meerdere academies en opleidingen van Avans te verbinden. Ook vervult het project een belangrijke rol in de positionering en profilering van Avans als kennisinstelling in het Brabantse energie-innovatie-ecosysteem. Het lab is te gebruiken om actuele vraagstukken te onderzoeken. 

Urban Energy en Energie in Evenwicht
Het SenD-lab is één van labs die - ook voor Hogescholen aangesloten bij de lectorenplatforms Urban Energy en Energie in Evenwicht - beschikbaar is voor experimenten.
Deze omgeving, het SEnD-Lab, bestaat uit 2 componenten: 
1. een Energie Neutraal Lokaal (ENL) 
2. een Smart Grid basisopstelling van

Lucas Nülle (LN), voor praktijkgericht onderwijs en onderzoek. 

Ontwikkelplan

Op dit moment worden er al verschillende onderzoeken uitgevoerd en wordt het SenD-lab ook ingezet voor onderwijs. Nu de eerste stap gezet is, is het de bedoeling om het lab de komende jaren verder uit te breiden. In de doelstelling van de komende 5 jaar zijn de ideeën rond de ontwikkeling van het lab concreet uitgewerkt. Hierbij is er ook aandacht voor de integratie ervan in onderzoek en onderwijs.

Kijk voor meer informatie op de website van SenD-lab