Inzet van Artificial Intelligence (AI) in de orthopedische (schoen)technologie

Bijna 56% van de Nederlandse bevolking ondervindt voetproblemen. Met behulp van orthopedische orthesen kan een vijfde daarvan geholpen worden. Echter, 1 op de 5 patiënten gebruikt de hulpmiddelen niet naar behoren. Om dat te verbeteren, onderzoekt het lectoraat de inzet van Artificial Intelligence (AI) in de orthopedische (schoen)technologie.

AI orthopedie schoentechnologie

Beperkingen traditionele methodes

In de orthopedische sector worden methodes gebruikt, zoals het omwikkelen van de voet met gips en handmatige correctie door orthopedisch technologen. Deze traditionele methodes brengen echter beperkingen met zich mee, waaronder in het vastleggen en monitoren van de voortgang. Dit heeft geleid tot een gebrek aan vertrouwen bij patiënten.

Vervolg van SmartScan

Om het probleem aan te pakken, ontwikkelden Fontys Hogescholen en Avans Hogeschool samen met orthopedisch technologen in een eerder project de SmartScan. In het vervolgproject ‘Inzet van Artificial Intelligence (AI) in de orthopedische (schoen)technologie’ onderzoekt het lectoraat Data Science & ICT de haalbaarheid van realtime 3D-weergaven van de voet, met behulp van de SmartScan-technologie en de zogeheten ‘neurale impliciete representaties’.

In het onderzoek trainen de onderzoekers neurale netwerken (een onderdeel van AI) op voorbeelden van de voet. Zo leert het netwerk de complexe geometrie van de voet. Daarmee kan het algoritme vervolgens de voet van de patiënt gedetailleerd en vloeiend beschrijven.