Kunnen we de economie en het ondernemerschap zo organiseren dat de wereld eerlijker en duurzamer wordt? En hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen hierover meedenken en eraan meedoen? Het Lectoraat Economie als Gemeengoed voert onderzoek uit door films te maken. Op deze manier oefenen we met de vragen die we willen stellen, de veranderingen die we voor ons zien en de consequenties daarvan. Tot nu toe zijn er drie films gemaakt.

Onderzoeksfilm The Devils Avocado

Film 1: Straf voor niet-duurzaam handelen?

In Straf is onderzocht wat de gevolgen zijn van het strafbaar stellen van ‘niet-duurzaam handelen’ door mensen en organisaties. Wat doet zo’n keuze met mensen? Gaan we er eerlijker door ondernemen? Hoe kunnen we overzien wat duurzaam is en wat niet? En is het nodig om mensen te straffen om hun gedrag en keuzes te veranderen, of kan dat ook op een andere manier?

Film 2: The Devil’s Avocado

In The Devil’s Avocado wordt gezocht naar een nieuwe commerciële mindset. De film schetst een beeld van de verschillende denkwijzen van drie generaties ondernemers en de gevolgen daarvan voor het klimaat en de lokale gemeenschappen. Het laat zien welke dilemma’s zij tegenkomen en voor welke fundamentele keuzes zij staan.

Samenwerking

De films Straf en The Devil's Avocado zijn een coproductie van het lectoraat Economie als Gemeengoed, het Center of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap en PEERFILM. The Devil’s Avocado werd mede mogelijk gemaakt door de Academie voor Business en Entrepreneurship (ABE).

Film 3: The Old Town

The Old Town is onderdeel van Rune Peitersen's 'Deense drieluik'. Dit drieluik bestaat uit Raabjerg (2022), The Old Town (2024) en The Promise (werktitel, verwacht in 2025). De films vormen een artistiek onderzoek van Rune Peitersen rond de vraag: ‘Where Old Ideas Go To Die?’. Verandering gaat vaak gepaard met het verlies van bestaande ideeën en diepgewortelde opvattingen. De film reflecteert op hoe je afscheid neemt van de wereld die je van je ouders en grootouders hebt geërfd.