, door 

Onderzoek Avanslector Jos Brouwers toont aan: verboden pesticiden op bloemen

Met Moederdag in aantocht kopen veel mensen een kleurrijk boeket. Zo’n bosje bloemen lijkt onschuldig, maar recent onderzoek toont aan dat het schadelijke stoffen kan bevatten. In opdracht van tv-programma Radar onderzocht lector Jos Brouwers van Avans Hogeschool met zijn team mogelijke blootstellingsroutes aan pesticiden op snijbloemen. Hij trof daarbij ook verboden middelen aan.

Lector Analysetechnieken in de Life Sciences Jos Brouwers bij Radar

Het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences, onderdeel van Avans’ Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid, analyseerde boeketten van bloemisten, supermarkten en bloemenstalletjes. De resultaten waren verontrustend: iedere bloem bevatte meerdere bestrijdingsmiddelen en 8 van de 23 aangetroffen middelen zijn niet (meer) toegestaan in de EU. Op rozen werd clofentezine gevonden, een sinds 2023 verboden middel vanwege gezondheids- en milieurisico's. Ook carbendazim, al sinds 2014 verboden vanwege mogelijke schade aan erfelijk materiaal en vruchtbaarheid, werd aangetroffen op gemengde boeketten.

Blootstelling in huiselijke omgeving

Het onderzoek laat zien dat bloemen niet alleen bij aanraking, maar ook via neerslag op tafels en vloeren pesticiden kunnen overdragen. “Wanneer een vaas bloemen enige tijd op tafel staat, verschijnt hieronder neerslag van bijvoorbeeld pollen afkomstig uit de bloemen," legt hij uit. "Ook deze neerslag kan een mogelijke bron van blootstelling zijn, bijvoorbeeld wanneer de bloemen op de eettafel staan of wanneer kinderen aan de tafel spelen of door op de grond gevallen neerslag kruipen.” Gelukkig blijken deze hoeveelheden gering te zijn. In de lucht boven de bloemen werden helemaal geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Hoewel er geen wettelijke limieten zijn voor pesticiden op bloemen, pleit Jos voor meer bewustwording bij consumenten. “Ik denk dat je als consument moet weten dat deze middelen breed worden toegepast op snijbloemen. Als je duurzame alternatieven wilt die tot minder gezondheidsrisico’s leiden, zul je daar wat extra moeite voor moeten doen”, zegt hij.

Bekijk de Radar-uitzending met Jos Brouwers hier.