, door 

Je tanden poetsen met PHB's: mooie innovaties tijdens de Biobased Battle 2023

Ruim 100 studenten uit Nederland en Finland gingen de strijd met elkaar aan in de Biobased Battle 2023. Daar bedachten ze creatieve oplossingen voor onder meer het vraagstuk welke producten gemaakt kunnen worden van het bioplastic PHB.

De studentengroepen met verschillende achtergronden en studierichtingen gingen aan de slag met in totaal 3 challenges, aangeleverd door het bedrijfsleven. De eerste was het creëren van oplossingen die de duurzame, eerlijke productie van biobased grondstoffen voor de biobased plastics-industrie mogelijk zouden maken. De winnaars kwamen van het Finse TAMK, van Avans en van LAB hogeschool. Zij bedachten ‘Peeling back the layers of sustainability – aspect revolutionising the plastic industry with potato starch’ - aardappelzetmeel dus.

De tweede challenge was om te bepalen welke producten gemaakt kunnen worden van bioplastic PHB. De winnaars - afkomstig van TAMK en HAN - presenteerden de oplossing ‘Brush your teeth with PHBs!'. Uitdaging 3 was het vinden van manieren om het restafval van biotechnologiebedrijf PeelPioneers efficiënt te verwerken. PeelPioniers verwerkt schillen van sinaasappels uit bijvoorbeeld horeca en supermarkten tot allerlei producten. De winaars zijn afkomstig van Fonty, Zuyd en het Finse Karelia.

Creatieve denkrichtingen

De vraagstellers zijn blij met de oplossingen die de studenten wisten te bieden. "Dit soort creatieve denkrichtingen en innovatieve resultaten kunnen dienen als oplossingen voor de mondiale uitdagingen in de biobased industrie", aldus Mara van Eijndhoven van de organisatie van de 4-daagse battle.

Een ander belangrijk doel van het event is ook de ontwikkeling van de studenten zelf. Daarom waren er workshops, georganiseerd om studenten te helpen met het bedenken, toetsen en ontwikkelen van ideeën tot een succesvolle pitch.

Drijfveer

“Ik heb vaardigheden ontwikkeld met betrekking tot het werken met mensen op verschillende gebieden of culturen", vertelde een deelnemer. Een belangrijke drijfveer voor dit soort activiteiten, vindt Mara: "Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het leren kenne van elkaars cultuur, expertise en manier van werken is de reden waarom we de Biobased Battle organiseren."

Studenten leren er van elkaar, vertelt ze: “Tijdens gesprekken over elkaars expertise komt er van alles voorbij. Bijvoorbeeld de specialismen klimaatverandering, milieukunde in de landbouw, milieutechniek, chemie, biologie en biobased technologie. Onderzoek wordt zo gebruikt als aanleiding voor en instrument in onderwijs."

De winnaars

De winnaars van de eerste uitdaging zijn Deyana Mineva en Ivan Kirilov van Avans, Glenn Holmström en Juha Blomqvist van TAMK en Henri Miilumäki van LAB.

De winnaars van de tweede challenge zijn Flori Calcan van Avans, Derk Rensen en Casper Brutsaert van HAN, en Venla Linebaugh en Mona Kunnas van TAMK.

De derde challenge werd gewonnen door Rens van Brussel en Eva Vullings van Fontys, Mick Courage en Isabela Correia Costa van Zuyd en Marit Smit en Satu Ruuska van Karelia.

Deel deze pagina