Nieuws

2024 eindigde voor mij zoals het begon. Met rust en reflectie in de Drentse bossen. Waar dat afgelopen januari nog was vanwege de start van mijn sabbatical, bracht in december de ‘kerstvakantie’ in het onderwijs gelegenheid voor beschouwing.

Marjan Hammersma achter laptop

Voor mij persoonlijk was 2024 een bijzonder jaar. Mijn wens om te gaan werken in het hoger beroepsonderwijs ging bij Avans in vervulling. En dat voelt als een groot cadeau. Ik ben ontzettend hartelijk ontvangen door mijn collega’s in Breda, Den Bosch, Roosendaal en Tilburg, die mij niet alleen lieten kennismaken met hun waardevolle werk. De Bossche bollen en worstenbroodjes die me tijdens alle gesprekken werden aangeboden, stonden wat mij betreft symbool voor het warme welkom. Binnen de kortste keren voelde ik mij thuis bij Avans.

Toewijding en trots

Wat me direct opviel, is de toewijding en trots waarmee al mijn collega’s voor Avans werken. En, minstens zo belangrijk: dat wordt herkend door onze studenten. Ik ervaar het zelf, bijvoorbeeld als ik samen met onze studenten van het treinstation in Den Bosch naar de Onderwijsboulevard loop en hun enthousiasme over Avans uit eerste hand hoor. Een mooie blijk van waardering die voor het 10e (!) jaar op rij door de uitslag van de Keuzegids hbo werd geïllustreerd.

Zelf heb ik in mijn eerste maanden bij Avans veel gezien waarvan ik onder de indruk ben. Dat begon gelijk in september met het INTRO Festival in Breda. Wat een professionele organisatie door de collega’s en wat mooi dat onze studenten Integrale Veiligheidskunde bijdroegen aan een veilig verloop van dit evenement met bijna 5.000 bezoekers.

Modulair onderwijs

In diezelfde maand startten onze nieuwe voltijdstudenten met modulair onderwijs. Dat geeft meer keuzevrijheid, maakt wendbaarder en leert om opgaven vanuit meerdere perspectieven te bekijken. En dat is precies wat de beroepspraktijk nodig heeft om de complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd te lijf te gaan. Een groot compliment voor alle collega’s die jaren keihard hebben gewerkt, en dat blijven doen, om mede via modulair onderwijs onze ambitie te verwezenlijken.

Naast keuzeonderwijs is samenwerking een belangrijke pijler onder onze Ambitie 2025. En ook op dat gebied zetten we bij Avans grote stappen. In december mocht ik namens Avans een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst met de PI Vught tekenen. Een samenwerking die gerichte opleidingen, praktijkgericht onderzoek en kennisuitwisseling omvat. Een mooi, en zeker niet het enige, voorbeeld van hoe Avans wil werken.

Praktijkgericht onderzoek onmisbaar

Om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken is de rol van praktijkgericht onderzoek onmisbaar. Als kennisinstelling werken we daarom samen met onze werkveldpartners aan innovatie en vooruitgang. Steeds vaker komen onderwijs, onderzoek en co-creatie samen: een aansprekend resultaat daarvan is de ontwikkeling van de minor over criminele geldstromen, waarbij docenten, onderzoekers en werkveldpartners betrokken waren.

Dat het hoger onderwijs van nu niet te vergelijken is met het onderwijs ‘van mijn tijd’, mag duidelijk zijn. En dat is maar goed ook. De wereld verandert steeds sneller en wij anticiperen daarop. Met keuzeonderwijs, praktijkgericht onderzoek, kennisuitwisseling en co-creatie. Met veel aandacht voor diversiteit, inclusie en studentenwelzijn. Opdat we mensen niet alleen opleiden tot goede beroepsbeoefenaren, maar zij zich ook kunnen verhouden tot de wereld waarin zij leven, in het heden en de toekomst. 

Krachten bundelen

We gaan door met het uitvoeren van onze Ambitie 2025. Voor de toekomst van onze studenten, de kinderen van onze studenten en onze samenleving. Het zijn voor het hoger onderwijs en voor Avans uitdagende tijden. Tijden die om inventiviteit, soms scherpe keuzes en vooral samenwerking zullen vragen. Door onze krachten te bundelen, binnen én buiten Avans, blijven we relevant. In 2025 en daarna.

Een gezond en voorspoedig 2025 allemaal. Ik kijk uit naar onze samenwerking in het nieuwe jaar!