Nieuws

Een economie waarin bedrijven alle winst weggeven. Waarin planten en dieren een stem hebben. Of een economie die kan krimpen. Allemaal mogelijkheden die lector Godelieve Spaas onderzoekt in haar podcast De Tussenruimte.

Oneindige groei

Als artist/researcher in residence bij de Rabobank sprak ze daarover met pionierende kunstenaars en ondernemers als Henk Jan Beltman (Tony's Chocolonely) en Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager). De 7-delige serie is een uitnodiging aan iedereen om zich te bemoeien met de economie van morgen. De economie is immers van ons allemaal. Toch lijken we dat volgens Godelieve soms te vergeten. Terwijl we best vraagtekens kunnen zetten bij de uitgangspunten van de huidige economie: oneindige groei, focus op geld en de exploitatie van mensen en aarde.

Elke aflevering heeft een eigen thema. De eerste is bijvoorbeeld gewijd aan geld. Daarin komen vragen naar voren als 'Hoe zou de economie veranderen als je van alle producten de echte prijs zou kennen?' en 'Wordt de economie beter als we geld kunnen laten verdwijnen?' Andere thema's zijn 'mensen', 'bedrijfsmodellen' en 'natuur'.

Varkens

Het zijn vragen die prikkelende antwoorden opleveren. ‘Verrijking, is heel iets anders dan rijker worden’, horen we oprichter Geert van der Veer van De Herenboeren bijvoorbeeld zeggen. Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager) stelt: ‘Wanneer je met labradors om zou gaan zoals we met varkens omgaan, dan ga je direct de gevangenis in.’

Godelieve Spaas is lector Nieuwe Economie bij Avans. Rabobank nodigde haar uit als artist in residence van Rabo Art Lab. De bank biedt kunstenaars en onderzoekers daarmee de ruimte om werk te maken en onderzoek te doen om een blik te bieden op de wereld in de tijd waarin we leven. Uitgangspunt voor Rabobank is dat de combinatie van kunst en wetenschap een kennisbron is voor innovatie en ontwikkeling.

De Tussenruimte is te beluisteren op: Spotify en Apple Podcasts.