Nieuws

Avans student Dani Smith had niet gedacht ooit lijsttrekker van een politieke partij te worden, maar noemt zijn benoeming tot lijsttrekker bij de SP in Vught “Enorm tof en enorm vet’’. 

Lees het hele artikel op Punt

Woensdag 16 september werd het nieuws bekend. Zelf wist hij het al langer en kon hij er al even aan wennen. “Het is niet niets.”

Toch gebeurde deze benoeming per toeval. “Voor mijn opleiding was ik bezig met een opdracht waarvoor we ambtenaren of politici moesten interviewen. Ik kwam uit bij SP’er Henri Swinkels uit Vught, waarmee ik wel anderhalf uur praatte. Aan het eind van het gesprek vroeg hij: ‘mag ik heel brutaal vragen of je je verkiesbaar wilt stellen?’ Toen ik zei dat eigenlijk best wel te willen, vroeg hij: ‘mag ik nu een nóg brutalere vraag stellen: wil je lijsttrekker worden?’ De huidige nummer 1 gaat naar Frankrijk, de nummer 2 wilde niet, dus was er een plekje vrij. Maar ik moest er natuurlijk wel even over nadenken.’’

Visie en inhoud

Met zijn geringe ervaring en jonge leeftijd, net als die van de nummer 2 op de lijst Ayah Yacoub, ook 22 jaar, zullen er in de toekomst ongetwijfeld reacties van anderen komen. Dani: ”Maar politiek gaat om visie en inhoud, en die heb ik. Ik ga gewoon mijn best doen, en eerlijk en principieel zijn.” Hij doet het natuurlijk niet alleen. Er zit een heel orgaan van mensen achter hem die hem onwijs helpen. “Van actievoerders op straat tot zij die beleidstukken behapbaar maken; ik word ontzettend goed ondersteund.’’ Dani wil zich vooral inzetten en bezig gaan houden met thema’s die dicht bij hem staan: klimaatverandering, woonruimte voor jongeren en sociale inclusie. ”Dat zijn thema’s die voor mij erg belangrijk zijn.” 

3 Werkdagen in een dag 

Naast zijn werk als fractievoorzitter, waaraan hij in december officieel begint, is hij ook nog vierdejaarsstudent Bestuurskunde in Den Bosch. Hoe hij dat allemaal gaat combineren, weet Dani nog niet. “Mijn vader zegt altijd dat er 3 werkdagen in een dag zitten en daar zit wel wat in’’, zegt hij lachend. “Ik denk dat je het werk zo zwaar maakt als je zelf wilt. En je doet iets heel nobels, je vertegenwoordigt het volk. Dat zijn leuke werkzaamheden die ik graag verricht. Ik heb er heel veel zin in.’’