Nieuws

Patrick Cammaert, generaal-majoor buiten dienst maakte in zijn indrukwekkende carrière regelmatig mee dat het militair en civiel leiderschap niet thuisgaf wanneer de burgerbevolking bescherming van de Verenigde Naties juist hard nodig had. Cammaert legt in deze Academielezing uit waarom leiders in crisisomstandigheden soms wegkijken en wat de gevolgen daarvan zijn. Aan de hand van voorbeelden laat hij op 4 december zien waarom machthebbers soms geen actie ondernemen om hun mandaat van de VN-Veiligheidsraad uit te voeren.

Foto: Defensie

Over de spreker

Patrick Cammaert kwam in 1968 in militaire dienst en vervulde diverse functies bij het Korps Mariniers en de Verenigde Naties. Hij was in 1992 en '93 troepencommandant bij de VN-vredesmacht in Cambodja en in 2000 in Ethiopië/Eritrea. Tussen 2003 en 2005 was hij militair adviseur van Kofi Annan bij de VN in New York. Gedurende de VN-missie in Congo in 2005-2007 was hij divisiecommandant. In 2007 ging hij uit actieve militaire dienst.

Daarna zette hij zich in bij UNWOMEN in voor de bestrijding van seksueel geweld. Hij leidde in 2016 voor de secretaris-generaal van de VN een onderzoek naar extreem geweld in Gaza en seksueel geweld in Zuid-Soedan. Zijn laatste functie was als hoofd van de VN-missie in Hodeidah, Jemen als assistant secretary general.

De generaal-majoor b.d. spreekt als gastdocent bij de Avans minor Integrale Veiligheid en Internationale Conflicten en Security. Recent verscheen het boek 'Kijk niet weg' van Esther Bootsma. Daarin neemt ze de lezer mee naar een aantal momenten in Cammaerts carrière waarop leiderschap een cruciale rol speelde. 

Ga voor meer informatie over de Academielezing op woensdag 4 december of de aanmeldlink naar het agenda-item.