Nieuws

Eens in de 2 jaar komen specialisten van energiedistributiebedrijven van over de hele wereld bij elkaar om de allerlaatste kennis en plannen rond energiedistributie te delen. Bijvoorbeeld over opslag van energie uit zonnecellen, of het toeleveren van door de burger gewonnen energie aan het elektriciteitsnet. Dit jaar wordt de conferentie voor het eerst voorbereid in samenwerking met studenten.

De reacties van de deelnemers aan het voorbereidende proces spreken boekdelen. ‘Absoluut verfrissend om samen met studenten de discussie aan te gaan over de energietransitie’, reageert Jurgen Mutsaers van Enexis. Niels Adriaanse nam als student Elektrotechniek van Avans deel aan het congres: ‘Leuk om de discussie te voeren. Ik ben absoluut voor de energietransitie, maar heb veel vragen. Hoe duurzaam is bijvoorbeeld die batterij voor energieopslag? En vergeten we de consument en zijn gedrag niet bij al deze technische oplossingen?’

Op 31 mei kwamen Nederlandse deskundigen en studenten bij Avans Hogeschool bij elkaar om het internationale congres voor te bereiden. Dat voorbereidende congres werd georganiseerd door Dutch Power. Dat is een platform dat ondernemende partijen in de energiesector met elkaar verbindt. 

Voorafgaand aan deze dag werden er al op 9 hogescholen gastcolleges gegeven over energiedistributie. Zo kan de frisse blik van studenten gebruikt worden om vraagstukken rond energiedistributie aan te pakken, doen studenten de laatste kennis op en kunnen studenten en bedrijven met elkaar kennis maken.


Avans Hogeschool geeft zelf ook veel aandacht aan het thema duurzame energie. Zo is er bijvoorbeeld een lectoraat dat onderzoek doet naar ‘Smart Energy’.