Nieuws

Het project Sense of Smell, opgezet door docenten van Avans Hogeschool, staat in 2016 op het befaamde festival South by Southwest (afgekort SXSW) in Austin, Texas. SXSW is een van de belangrijkste festivals en beurzen ter wereld op het gebied van e-cultuur, film en muziek. Het biedt een interessante mix van grote bedrijven, startups en artistieke producties.

Filmmaker Frederik Duerinck en film- en theatermaker Marcel van Brakel betreden samen met Wander Eikelboom en Mark Meeuwenoord het podium van SXSW in het SXSW interactive programma met de workshop: "Exploring Scent as an Interactive Storytelling Tool”, en staat in het filmprogramma met de paneldiscussie:  “Scent as a post digital medium for Storytelling”. 

 

SXSW 2016 vindt plaats van 11 tot en met 20 maart 2016 in Austin, Texas. Het festival is sterk gericht op innovatie en heeft voor verschillende sectoren een belangrijke netwerkfunctie. SXSW trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. 

Sense of Smell

In September 2013 startten docenten aan de opleiding Communicatie & Multimedia Design (CMD) van Avans Hogeschool in Breda het onderzoekstraject Sense of Smell. Het onderzoek richt zich op hoe geur gebruikt kan worden in communicatie, media & interactieontwerp en werd uitgevoerd samen met studenten. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in een internationaal geprezen publicatie Sense of Smell. In de publicatie zijn the state of the art op het gebied van geur, communicatie en interactieontwerp bij elkaar gebracht. Naast het in kaart brengen van bestaand werk zijn er ook nieuwe toepassingen van geur bedacht. 

Famous Deaths

Een van de resultaten van het project Sense of Smell is de internationaal bekroonde installatie Famous Deaths, waarin met een geurprinter de sterfscènes van beroemdheden worden nagemaakt. In de installatie Famous Deaths ervaart de bezoeker liggend in een mortuariumkist de laatste minuten uit het leven van een beroemdheid door middel van audio en geur. De docenten ontwikkelden hiervoor de technologie die het mogelijk maakt om heel precies getimed geur te verspreiden en te koppelen aan een audiosignaal. 

 

Famous Deaths is gemaakt door: 

Lead design: Marcel van Brakel, Frederik Duerinck 
Developer: Mark Meeuwenoord
Design team: Wander Eikelboom, Gé Smit, Marcel Boonman, Daan Rijnkels.

Sense of Smell in Nederland zien

Sense of Smell is op 4 november te zien bij het Playgrounds-festival in Breda. Playgrounds is het festival voor beeldcultuur en vindt plaats tussen 2 en 6 november in Breda. De installatie Famous Deaths is in november ook te ervaren tijdens het IDFA documentaire filmfestival in Amsterdam.