Nieuws

Leerlingen van de Academie voor Gezondheidzorg van Avans Hogeschool in Breda kunnen in het GET-LAB ervaren wat eHealth ‘doet’. Lector Louis Neven en projectleider Vivette van Cooten vertellen wat zij met het lab voor ogen hebben.

Get-Lab, Lectoraat Active Ageing, Expertisecentrum Caring Society 3.0
Bron: Zorgmag 

“Menig aankomend zorgprofessional staat sceptisch tegenover eHealth. Techniek staat, zo vinden velen, ver af van zorg. Maar anno 2015 kan ook de zorg niet meer om eHealth heen. Het is belangrijk dat HBO-V’ers hun gezichtsveld verbreden want techniek zal in toenemende mate de zorg bepalen. Door hen ervaringen met eHealth aan te bieden, hopen we deze verandering tot stand te brengen. Een verandering waarbij de focus allereerst gericht is op goede zorg en zorgwerkers want zorg gaat om mensen en techniek kan daarbij een hulpmiddel zijn.”

Focus op zorg

Het Gezondheid en Technologie Laboratorium is een plek waar gezondheid en technologie samenkomt en waar de cliënt centraal staat. Het Lab bezit een voorraad aan innovatieve producten. Zo kunnen studenten met Paro zelf ervaren wat voor een effect dit robotzeehondje kan hebben op dementerende mensen. 

Ze trekken het ouderenpak aan en ondervinden aan den lijve hoe het is om minder mobiel te zijn. Het fietslabyrint leert hen hoe ouderen of revalidanten gestimuleerd worden in het willen bewegen. Op de hometrainer met beeldscherm kunnen ze al oefenend of revaliderend hun wereld vergroten door een bepaalde fietsroute te kiezen. 

Verder kunnen studenten in het GET-LAB onder andere met het “ouderentablet” de Compaan zien wat beeldbellen is en met de tal van slimme armbandjes en horloges kunnen ze zelf vitale functies meten. 

Ervaren en onderzoeken

Achterliggend idee bij het GET-LAB is studenten uit andere vakgebieden te interesseren voor ouderenzorg en welzijn zodat dit een minder stoffig imago krijgt. Daarbij is GET-LAB niet alleen een plek voor studenten en zorgprofessionals om zorginnovaties te ervaren en te bespreken, het is ook een plek voor onderzoek en samenwerking. 

Lees het complete artikel in Zorgmag.nl