Het lectoraat Smart Energy van Avans Hogeschool speelt een grote rol in het Avans Solar Mariteam. Dit team heeft 2 solarboten gebouwd om deel te nemen aan diverse wedstrijden. Het team bestaat uit circa 15 enthousiaste en gemotiveerde studenten van verschillende technische opleidingen. Dit zijn Mechatronica, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Chemische Technologie en Technische Bedrijfskunde.

De studenten werken aan het ontwerp, de bouw en de uitvoering van een boot die werkt op zonne-energie. Daarbij krijgen ze begeleiding van docenten en lectoren van Avans Hogeschool. Het team wisselt regelmatig van studenten.

AvansSoleil
Met de eerste solarboot heeft het team in 2014 meegedaan aan de Dong Energy Solar Challenge. Dit is een zonnige variant op de beroemde Elfstedentocht. Zij voeren 220 kilometer in 5 etappes. Van Groningen naar Drachten, Sneek, Harlingen en Leeuwarden. Een uitdagende tocht die het uiterste vroeg. De AvansSoleil bevatte een aantal unieke duurzame snufjes. Zoals een biobased romp en een slim energiesysteem: een systeem met opgesplitste accu, dat zorgt voor optimale opslag en overdracht van de energie naar de motor. Het team eindigde op een veertiende plek. Er waren 21 deelnemers.

Avansera
Met de kennis en kunde van de eerste boot is een nieuw team aan de slag gegaan met het bouwen van een tweede boot, Avansera. Hiermee heeft het team onder andere meegedaan aan de Dutch Solar Challenge en de Solar Sport One-race in het noorden van het land. Er is een andere romp aangebracht en bij deze boot zijn ook de zonnepanelen vernieuwd.

Het team werkt aan nieuwe verbeteringen en technische innovaties. Onder begeleiding van docenten en lectoren streven zij naar een technisch hoogstandje op het water. 

Vergroot de kans
Om hun kans te vergroten is het team te sponsoren door het bieden van materiële of financiële steun. Verbind uw naam aan een groen en duurzaam project. In ruil ontvangt u publiciteit voor uw bedrijf. Uw naam en logo krijgen een plaats op de boot. Net als op de website avans.nl en in aankondigingen en nieuwsbrieven. En op t-shirts. Neem voor meer informatie contact met ons op.