Schema's geven rust

Na het mbo ging Rowena Heesakkers direct aan de slag. Geïnspireerd door haar collega's besloot ze toch voor dat hbo-papiertje te gaan.

“Ik zit inmiddels in het tweede jaar van de deeltijdopleiding Commerciële Economie. Ik ben vooral weer gaan studeren omdat ik mijzelf wil ontwikkelen en meer kans wil op de arbeidsmarkt. Nadat ik mijn mbo-diploma behaalde, heb ik altijd gezegd dat ik nog graag een hbo-diploma wilde.”

Geïnspireerd door collega’s

“Bij Ricoh werken verschillende collega’s die een deeltijdopleiding hebben gevolgd of momenteel nog volgen. Daardoor werd ik geïnspireerd om op onderzoek uit te gaan. Ik heb mijn keuze voor een deeltijdopleiding bij mijn werkgever voorgelegd en die ondersteunde dit meteen. Door de studie-ervaring van mijn collega’s, weten ze hoe het in elkaar steekt en hoeveel tijd het in beslag neemt. Ik kan altijd om hulp vragen en dat geeft mij het gevoel dat ze achter mij staan.”

Heel veel schema’s maken

“Waar ik in het begin van de opleiding erg aan moest wennen, was de manier van leren. Ik moest letterlijk leren hoe ik weer moest leren. Bij een deeltijdopleiding en een fulltime baan heb je veel discipline en een goede planning nodig. Werk heeft zijn verplichtingen en verantwoordelijkheden, maar studeren heeft dat ook. Daarom maakte ik schema’s. Heel veel schema’s. Hierdoor behoud ik het overzicht en dit geeft rust. Een schooljaar bestaat uit 4 periodes. Op het einde zijn deze periodes vaak wat drukker door deadlines. Ik leerde hier al snel mijn weg in te vinden. 

Privé was dat een ander verhaal. Ik wilde in het begin niks missen en overal bij zijn. Vooral omdat mijn vriendenkring juist net klaar was met studeren. Gelukkig begrijpen ze dat ik te maken heb met veel deadlines en dat ik daardoor niet overal bij kan zijn. De interesse die ik vanuit mijn omgeving krijg voor mijn opleiding is enorm groot. Iedereen reageerde ook heel enthousiast toen ik me daadwerkelijk had aangemeld.”

Online leren op afstand

“Het laatste jaar is de onderwijswereld digitaler geworden en je leert op afstand. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit bij Avans erg fijn is geregeld. Al moet ik eerlijk bekennen dat fysieke lessen mij beter af gingen. Natuurlijk zijn er momenten waarop het af en toe stressen en vloeken is, maar de tijd vliegt voorbij. Voor mensen die nog twijfelen over een deeltijdopleiding, stel jezelf de volgende vraag: ‘Wat is nou een paar jaar op de rest van je leven?’ Dat papiertje pakken ze je uiteindelijk niet meer af!"

Mijn advies: gewoon doen

"Je wordt er nooit slechter van. Juist alleen maar beter op alle mogelijke manieren. Je leert van docenten, maar ook van de ervaringen van medestudenten. Het heeft me zoveel meer gebracht dan ik vooraf had verwacht. Mensen denken vaak dat ze geen tijd overhouden voor hun privéleven, maar het is te combineren. Je moet in het begin je eigen weg zien te vinden en er open over communiceren met je werk en omgeving.”

Benieuwd naar meer verhalen over studeren naast je baan? Zoek voor jou interessante verhalen in het overzicht met alle verhalen.