Werktuigbouwkunde voltijd hbo

Wat anderen zeggen

Christian de Nooijer

Stoomtreinen

“Mijn interesse voor techniek is ontstaan tijdens het hobbyen aan stoomtreinen. Vroeger wilde ik machinist worden en zo kwam ik in aanraking met stoomtreinen, die echte grote lompe van tientallen tonnen. De werking van de mechanismes en alles wat er mogelijk is met techniek interesseerde me.”

Niet snel uitgeleerd

“De mens kan veel verzinnen, werktuigbouwkunde is niet zomaar één kunstje en klaar is Kees. Er bestaan veel verschillende technieken. Dat merk ik ook nu ik werk, ik leer nieuwe technieken waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Je bent niet snel uitgeleerd.”

Goed voor de leercurve

“Als junior engineer bij ingenieursbureau ImProvia word ik voor verschillende opdrachten ingehuurd. De ene keer houd ik me bezig met tekenwerk, de andere keer ontwerp ik een nieuwe transportlijn. Andere projecten waarvoor ik ingezet ben, zijn bijvoorbeeld het herontwerpen van machines en een multidisciplinaire opdracht voor de Maeslantkering. De diversiteit is erg leuk en als beginnende engineer valt er nog veel te leren in deze sector. Werken bij ImProvia is goed voor mijn leercurve.”

Hbo heeft meerwaarde

“Via het mbo ben ik op het hbo terecht gekomen. Het mbo was meer gericht op technische vaardigheden opdoen. Hbo Werktuigbouwkunde bij Avans heeft zeker een meerwaarde, ik heb een hoop opgestoken van wiskunde en het projectmatig werken. Je leert er ontwerpen, tekenen en hoe programma’s werken. De rest van je carrière specialiseer je je.”

Hoge baanzekerheid

“Wat betreft baanzekerheid zit je goed in deze sector, er is heel veel vraag. Ik zeg altijd: als je alleen al met je diploma zwaait, is er iemand die je wil hebben.