Werktuigbouwkunde voltijd hbo

Urban windmill

Urban windmill

Voor de minor van de specialisatie Product en Productiedesign ontwierpen studenten een compacte windmolen. Geschikt voor 1 huishouden.

De opdracht

4 studenten werkten aan het ontwerp van een windmolen. Het bijzondere aan deze molen is dat die geschikt is voor huishoudens. En in een tuin of op een dak geplaatst kan worden. De windmolen levert dan elektriciteit voor 1 huishouden. Het ontwerp moest vooral compact zijn omdat de molen ook in kleinere tuinen moet kunnen staan. Naast de technische eisen moesten de studenten rekening houden met de wensen van particulieren. Voor hen was het heel belangrijk dat de molen er mooi uit zou zien.

Proces

Voordat de studenten de molen bouwden voerden zij testen uit met simulatietechnieken. Om zo de luchtstroom langs de rotoren te meten. Zij gebruikten daarvoor het softwarepakket Solid Works.

Ontwerp

De studenten ontwierpen de stator en de rotor. De stator is de buitenring van de bladen en draait niet. Dit deel maakten ze van aluminium. Vanuit cosmetisch oogpunt. Bovendien is het nuttig omdat het uitwendige invloeden weert. De rotor is het binnenste gedeelte van de molen en draait wel. De windmolen kreeg ronde bolle bladen waardoor het ontwerp minder groot leek en daardoor als minder storend werd ervaren. De bolling is ook aangebracht om de wind maximaal op te vangen. Het compacte ontwerp is bereikt door de wind via luchtbegeleiders naar de rotoren te leiden. De bolle bladen in combinatie met een cilindervormig opzetstuk en een ronde afdekkap bovenop vormen een mooi design.

Resultaat

Docent werktuigbouwkunde Maria Cliteur: “Zoals je kunt zien heeft de molen een bijzonder attractief design, waardoor hopelijk meer mensen besluiten om op een dergelijke manier kleinschalige energie op te wekken.”