Informatica Voltijd hbo

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten en halvering wettelijk collegegeld eerstejaars

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Vanwege de coronamaatregelen hebben studenten 50% korting op het wettelijk collegegeld en de halvering collegegeld voor collegejaar 2021-2022. Voor het instellingscollegegeld geldt een korting van € 1.084,- op het eerder vastgestelde bedrag voor collegejaar 2021-2022. Algemene informatie over de korting op het collegegeld is te vinden op de website van DUO.

Studiekosten
Tarief Bedrag jaar
instellingstarief € 8.198,- 2020 - 2021
wettelijk tarief € 2.143,- 2020 - 2021
instellingstarief € 7.212,- 2021 - 2022
wettelijk tarief € 1.084,- 2021 - 2022

Aanvullende kosten

Naast je collegegeld besteed je elk jaar ook geld aan je lesboeken.

Laptopgebruik

Voor de opleiding Informatica heb je een laptop nodig. De laptop moet softwareontwikkelomgevingen, zoals Visual Studio, Eclipse, Android Studio, maar ook Microsoft Office goed kunnen draaien. We raden je aan te kiezen voor Windows als besturingssysteem, hoewel de software ook kan draaien op Apple of Linux. Waar het Microsoft Office-pakket betreft, adviseren we je dit voor een gereduceerd tarief aan te schaffen via surfspot.nl. Het is ook mogelijk om beschikbare open source alternatieven te gebruiken. De overige benodigde software is open source software of kun je gratis via Avans Hogeschool verkrijgen. Deze is dan wel Windows-based.

We adviseren je te zorgen voor een laptop met voldoende intern geheugen (minimaal 8GB RAM), voldoende harde schijfruimte (minimaal 500 GB; voor een betere performance kun je SSD en een externe schijf overwegen), een snellere processor (bijvoorbeeld Intel core i5) en voldoende schermgrootte (15-inch). Verder raden we aan een laptop te gebruiken die wifi-standaard 802.11ac ondersteunt.