Informatica

Voltijdopleiding in 's-Hertogenbosch

Opbouw van de opleiding

Tijdens je studie kun je je specialiseren. Zo kies je bij een aantal opleidingen meteen een richting in de vorm van een major. En bij álle opleidingen ga je, in jaar 3 of 4, je kennis verbreden of verdiepen met een minor. Hieronder vind je de specialisaties van deze opleiding. Je minor mag je ook bij een andere opleiding volgen, tenzij jouw opleiding een verplichte minor heeft.

Major Bedrijfsinformatica

Je leert de juiste ICT-oplossing vinden voor organisaties en hun doelstellingen. Waarbij je rekening houdt met alle belanghebbenden. Want als bedrijfsinformaticus spreek je de taal van de klant.

Meer informatie

Je doet in deze major kennis op van software- en informatiesystemen en je verdiept je in business intelligence. Als bedrijfsinformaticus help je een organisatie namelijk onder andere door waarde te halen uit data.

Je leert organisaties en bedrijfsprocessen in kaart te brengen, te modelleren en te analyseren. Dit doe je natuurlijk op basis van de klantvraag. Hierdoor weet jij voortdurend een goed onderbouwd ICT-advies te geven. Of het nu standaardsoftware of maatwerk betreft, je hebt in je advies in ieder geval rekening gehouden met aspecten als beveiliging, privacy, duurzaamheid en de implementatie ervan.

Je leert in deze specialisatie hoe je grondig onderzoek doet. Want een kritische blik is belangrijk als je aan het werk gaat in de bedrijfskundige informatica. Zodat je verschillende ICT-mogelijkheden kunt vergelijken. Knelpunten kunt benoemen. En weet hoe je die oplost.

De Engelstalige naam voor deze major is Business IT and Management (BIM).

Major Softwareontwikkeling

Je leert alles over softwareontwikkeling: wat de software moet doen, hoe je ontwerpt en bouwt en hoe je test. Daar werk je met meer mensen tegelijk aan, en vaak voor een opdrachtgever uit de praktijk.

Meer informatie

Je leert in deze major alles over software ontwikkelen. Van ontwerpen tot bouwen. Van requirements tot testen. Het ontwerpen en bouwen van software staat centraal. Software die steeds uitgebreider en complexer wordt. De software is geschikt voor gebruik op het web, op desktops of op mobiele apparatuur. Werkt met databases. En samen vormt het een effectieve en efficiënte ICT-oplossing. Waar de gebruiker echt iets aan heeft.

Je bekijkt systematisch wat er nodig is. En gaat daarna – vaak in teams, soms alleen - aan de slag met het ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden van software. Daarbij maak je zoveel mogelijk gebruik van actuele ontwikkeltechnieken en methodes.

Je krijgt straks als software engineer te maken met opdrachtgevers, gebruikers en collega's. Of je nou als zelfstandige specialist werkt of lid bent van een projectteam. Je traint je daarom tijdens deze major ook in samenwerking, communicatie en projectmatig werken.

De ontwikkelingen binnen het vakgebied volgen elkaar snel op. Je blijft dus constant bijleren en je flexibel opstellen.

Minor HBO-TOP-programma

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University of de Jheronimus Academy for Data Science. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma.

Meer informatie

Avans ontwikkelde samen met de TU/e, Tilburg University en JADS een programma waarmee je direct na je afstuderen kunt beginnen aan een master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e, Tilburg University of JADS. Een Avansdocent begeleidt je. Avans bepaalt ook welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde. Voor het programma aan Tilburg University is dit niet nodig. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

Minor Software Architectuur

Je kiest in het vierde jaar een minor. Binnen de minor Software Architectuur verdiep je je in het maken van omvangrijke applicaties die volop gebruik maken van complexe datastructuren.

Meer informatie

Maar ook van algoritmes, design patterns en architecturen.

Binnen het project maak je een game met C++, waarmee je kunt bewijzen dat je al deze vaardigheden bezit.

Minor Software Engineering in een Ontwikkelstraat met behulp van Java

Je kiest in het vierde jaar een minor. Je verdiept je in de minor Software Engineering in een Ontwikkelstraat met behulp van Java. En ontwikkelt je tot Java-software engineer.

Meer informatie

Informatica Breda ontwikkelde deze minor samen met het bedrijf InfoSupport.

Minor Business Intelligence & IT Governance

Je kiest in het vierde jaar een minor. De minor Business Intelligence & IT Governance hoort bij de major Bedrijfsinformatie.

Meer informatie

Je verdiept je in het ontwikkelen en bevragen van datawarehouses enerzijds en het tactisch en strategisch IT-beleid van organisaties anderzijds.