Informatica Voltijd hbo

Opbouw van de opleiding

Je werkt in periodes van tien lesweken met een thema. Je voert binnen dat thema met een groep een projectopdracht uit. De vakken binnen het thema bereiden je daarop voor. En je volgt ondersteunende vakken, zoals ontwerpen, programmeren, databases en organisatiekunde. Je doet ook zelfstandig onderzoek en voert maatschappelijke projecten uit. Je werkt aan je beroepsvaardigheden. Je leert samenwerken, communiceren, projecten managen en hoe je gestructureerd en klantgericht te werk gaat.

Basis

Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van software. Je leert over projectmatig werken en pikt nog wat mee over rapporteren, presenteren, interviewen, vergaderen en projectmanagement. Je past alles wat je leert toe in praktijkopdrachten en doet leerzame ervaringen op. Zo krijg je een goed beeld van het brede ICT-werkveld en kun je de major kiezen die bij jou past. Al in het eerste jaar kies je voor een major: Softwareontwikkeling of Bedrijfsinformatica.

Verdieping

Je kiest een major en verbreedt en verdiept je kennis van Informatica. Je leert alles over softwareontwikkeling en werkt met verschillende programmeertalen. Óf je verdiept je in het toepassingsgebied van ICT. Hoe software moet werken om bedrijven beter te laten presteren. Je ontwikkelt je ook in analyseren. Samenwerken. Klantgericht denken. Vergaderen. En creatieve oplossingen vinden. Zo bereid je je optimaal voor op je vak. Je loopt stage en kiest een minor. In het vierde jaar studeer je af.

Keuzemogelijkheden: in elk studiejaar van je opleiding krijg je de gelegenheid om het programma op jouw wensen en interesses af te stemmen. In jaar 1 kies je voor de major Softwareontwikkeling of Bedrijfsinformatica. In jaar 2 heb je een aantal keuzevakken, en kun je studieruimte invullen met een onderwerp naar keuze. En je kiest een bedrijf om je stageopdracht te vervullen in jaar 3. In het vierde jaar volg je een zelf gekozen minor en ga je afstuderen. Jouw interesse en initiatief zijn bepalend.

Vakkenoverzicht

1-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Propedeuse x x x x
Major Bedrijfsinformatica of Softwareontwikkeling x x
2-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Major Bedrijfsinformatica of Softwareontwikkeling x x x x
3-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Stage x x
Major Bedrijfsinformatica of Softwareontwikkeling x x
4-jaar vakken
Vakken Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4
Minor x x
Afstuderen x x

Samenwerkingsverbanden

EPS European Project Semester

case studies