Commerciële Economie Voltijd hbo

Afstuderen bij groot exportbedrijf

Afstuderen bij groot exportbedrijf

Sarah van Gerwen studeerde af bij United Dutch Breweries in Breda, een van de grootste bierexporteurs van Nederland.

United Dutch Breweries verkoopt bier. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Tot voor kort verkocht de multinational 50 verschillende merken bier. Nu focust het bedrijf zich op 6 merken, met voor elk merk een passende marketingstrategie.

“Ik vond het een top-bedrijf om bij af te studeren”, zegt Sarah. “Ik kreeg vanuit het bedrijf en vanuit Avans goede begeleiding en heb echt toffe businesstrips gemaakt.”


Afbakening

“Om marketingstrategieën voor de export van bier effectief in te zetten, is er inzicht nodig in de verschillende markten. Voor United Dutch Breweries was de Afrikaanse markt een grijs gebied. Er was geen zicht op bijvoorbeeld distributie en direct contact met de importeurs was er nauwelijks. In overleg met het management kozen we voor een onderzoek om de trade-marketingstrategie voor de Afrikaanse markt te optimaliseren. Omdat Afrika wel groot is, werd heel bewust het onderzoek afgebakend tot Senegal.”

“Om het hele trade-marketingproces van United Dutch Breweries tot aan de eindconsument in Senegal in kaart te kunnen brengen, voerde ik interviews met verschillende schakels uit de distributieketen. Dat werd een enorm vette en vooral ook leerzame ervaring. Ik had interviews met mensen binnen het bedrijf en met 2 importeurs. Ik interviewde de verkoper van een van de importeurs en sprak met iemand van een groothandel. Ook had ik 2 interviews met medewerkers van moderne supermarkten en 7 interviews met mensen van kleine traditionele outlets en barretjes. Al deze gesprekken gaven inzicht in verschillende aspecten, zoals: dagelijkse activiteiten, communicatiestromen, knelpunten of het inzetten van Point of Sale-materialen, zoals displays waarmee consumenten een extra koopprikkel krijgen .”

Advies

“Door mijn onderzoek werd duidelijk dat in elke link van de distributieketen de basis voor een goede samenwerking met de klanten ontbrak. Daarom was mijn advies aan United Dutch Breweries om trainingen op maat in te zetten voor elk onderdeel van de distributiechain.”

“Het management was erg blij met deze uitkomst en zegt hier in de toekomst zeker iets mee te gaan doen. Het bedrijf heeft zelfs gevraagd of ik na mijn stageperiode wil blijven werken aan het managen en opzetten van het trainingsprogramma ‘train the chain’.”


Gedreven en gezellig

“Ik heb een geweldige tijd gehad bij United Dutch Breweries. Ik kreeg de kans te werken in de bierbranche, waar alle producten vooral verkocht worden via marketing en dan ook nog in een gedreven en gezellig team. En ook door de leerzame trip naar Senegal was het een super ervaring. Vooraf had ik dit zo nooit durven dromen.”

Verantwoordelijkheden

“Het bedrijf gaf mij vanaf het begin veel vertrouwen en verantwoordelijkheden. Zo mocht ik voor mijn onderzoek en scriptie niet alleen interviews houden in Senegal, maar ik mocht het bedrijf ook helpen op een bierbeurs in China, waar ik ook een week heb gestaan.”