, door 

Avans helpt Canon Production Printing een stap voorwaarts in circulariteit

‘Samen ondernemen met impact’. Dat is het thema van het BWNO-event van Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap (CoE BWNO) op 23 mei. Positieve impact creëren is een essentieel streven voor ondernemers en bedrijven die verder gaan dan alleen financiële winst. Hoe hou je je bedrijf financieel gezond en zet je je tegelijkertijd in voor een positieve verandering in de wereld om ons heen? Waar begin je?

BWNO Canon co-creatie

Frank Scheepers, director Quality & Sustainability bij Canon Production Printing: “Onze ervaring is dat dit begint met samen doen. Duurzaamheid is ingebed in de businessstrategie van Canon. Technologische ontwikkelingen en groeien als bedrijf gaan voor ons hand in hand met het bijdragen aan meer duurzaamheid voor toekomstige generaties. Maar onze ambitie is groter. We willen circulariteit in alle bedrijfsprocessen. In Avans Hogeschool hebben we de juiste partner gevonden om deze ambitie waar te maken. We willen het op dezelfde manier aanpakken.”

Arna Arnautovic, directeur bij het CoE BWNO: “Wij geloven dat je met praktijkgericht onderzoek stappen zet om steeds meer te ondernemen met impact. Daar werken wij samen aan met bedrijven, regiopartners en ondernemers. Onze onderzoeksresultaten zijn relevant en toepasbaar. Hiermee creëren we meerwaarde voor ons onderwijs én voor bedrijven en organisaties. Een voorbeeld hiervan is deze langdurige samenwerking met Canon Production Printing.”

Leercurve als input

Eric Coorens, senior onderzoeker en programmamanager bij het CoE BWNO legt de aanpak uit: “Samen ontwikkelen we stap voor stap een manier om processen circulair te maken. De leercurve van de ene stap is input voor de volgende stap.” Het vraagt flexibiliteit, verwachtingen afstemmen en open staan voor elkaar geven beiden aan. Eric: “Toon je onzekerheden. Dat levert veel op.” “En persoonlijke motivatie is essentieel”, vult Frank aan.

Links: Frank Scheepers (Canon), rechts: Eric Coorens (Avans)

Circulariteit raakt het hele bedrijf

De ambitie van Canon Production Printing om de processen circulair te maken, raakt het hele bedrijf. Frank: ”We halen al wel producten terug na gebruik door klanten om ze opnieuw inzetbaar te maken, onderdelen te vervangen of te recyclen. In onze visie moet dit structureel gaan gebeuren. Misschien is in de toekomst een gebruikslicentie bijvoorbeeld een optie om te stimuleren dat producten optimaal in onze keten blijven. De vraag is dan wat dat betekent voor ons businessmodel.” Eric: “Hier kan Avans als kennisinstelling bijdragen. Wij weten hoe je het kunt aanpakken vanuit de theorie. We brengen de kennis vanuit onderzoek en onderwijs en de praktijkervaringen van Canon Production Printing bij elkaar. Hoe je circulariteit naar alle bedrijfsprocessen vertaalt, onderzoeken studenten van Avans, de onderzoekers van het CoE BWNO en medewerkers van Canon Production Printing samen op de werkvloer.”

Workshops

“We zijn gestart met de introductie van het concept circulariteit”, legt Eric uit. Hij vervolgt: “Kiezen voor circulariteit heeft gevolgen voor de hele organisatie. Alle afdelingen, van R&D tot de Sales businessunit, hebben we in workshops uitgelegd wat we verstaan onder circulariteit. We hebben best practices gedeeld en de filosofie achter circulaire businessmodellen besproken. We werken volgens de RIFT-aanpak, het Regenerative Integrated Framework for Transformation. Daarbij heeft elke horde op het pad aandacht nodig om circulariteit te kunnen bereiken. Je businessmodel is een van die hordes.”

Verrijking door co-creatie

De samenwerking van Canon Production Printing en Avans is een praktijkvoorbeeld in co-creatie. Eric: “We gaan samen de uitdagingen aan en nemen continu een volgende stap. Studenten werken samen met medewerkers van Canon Production Printing op de werkvloer aan een project. Een groep onderzoekt nu bijvoorbeeld hoe ze een gesloten circulaire keten kunnen maken voor een onderdeel dat maandelijks moet worden vervangen. Wat betekent dat voor de financiële onderbouwing, logistiek, design, productie van machines, enzovoort.” De projecten van de studenten bouwen op elkaar voort. Waar de ene groep studenten stopt, gaat de volgende groep door. Eric: “De wisselwerking tussen kennis, ervaring en praktijk zorgt ervoor dat perspectieven aan beide kanten verbreden. Het is een living lab.”

Frank: “Onze medewerkers zien de samenwerking met studenten echt als een verrijking. Ze worden getriggerd door hun vragen. Vragen die anders misschien niet gesteld zouden worden. Medewerkers delen hun ervaringen weer met andere afdelingen. Zo verspreidt kennis als een olievlek door de organisatie. Het blijft hangen. Zo kreeg ik recent de vraag vanuit de afdeling Finance om voor hen een workshop te organiseren over wat duurzaamheid voor hen betekent. Avans helpt ons om een stap voorwaarts te zetten in circulariteit.”

Werknemer van de toekomst

Voor studenten is een internationale omgeving als die van Canon Production Printing een indrukwekkende leeromgeving. Eric: “Canon Production Printing heeft een heel open cultuur. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij de kennissessies die we organiseren. Ongeacht van welke afdeling je bent, als je het interessant vindt, sluit je aan. Studenten leren hier hoe je met alle lagen in een organisatie kunt omgaan. Dat draagt bij aan hun ontwikkeling tot werknemer van de toekomst. Wij kunnen door de samenwerking onze opleidingen doorontwikkelen, zodat ze blijven aansluiten bij wat de praktijk nodig heeft.”

Samen impact maken

De strategische samenwerking heeft zowel voor Canon Production Printing als Avans meerwaarde. Frank: “De weg naar circulariteit is breed. Want naast onze eigen processen kijken we ook verder. Hoe kunnen we bijvoorbeeld met onze leveranciers hieraan werken? We hebben daar wel een beeld bij, maar dat willen we verder uitwerken. We ontdekken samen door gewoon te doen en hebben daarom geen hard einddoel gedefinieerd.” Eric: “Naast de bijdrage aan het curriculum, geeft de langdurige samenwerking de mogelijkheid om longitudinaal onderzoek te doen. De uitkomsten van onze onderzoeken en projecten willen we graag delen met andere bedrijven. Samen maken we impact.”

BWNO-event ‘Samen ondernemen met impact’

Wil jij net als Canon Production Printing ook samen impact maken? Je bent van harte welkom op het eerste BWNO-event op 23 mei bij Avans in Den Bosch. Arna: “We verwelkomen deze dag graag ondernemers, bedrijven & instellingen, docenten, studenten en onderzoekers die met ons de volgende stap willen zetten. We delen voorbeelden van projecten waar we samen met bedrijven en ondernemers al resultaten hebben geboekt. Maar gaan ook praktisch met jouw vragen aan de slag. Volg bijvoorbeeld de workshop van Eric Coorens en zijn collega Agnie Papaloukas over de RIFT-aanpak.” Bekijk het programma en schrijf je in.

Deel deze pagina