Avans Hogeschool in Techlog Campus Breda

Avans Hogeschool opent in samenwerking met het bedrijfsleven een onderzoekscentrum bij de nieuwe Techlog Campus in Breda. Dit Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) richt zich op de ontwikkeling van bioplastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mais en suikerriet. Het BAC is een initiatief Rodenburg Biopolymers uit Oosterhout, in samenwerking met het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE). CoE BBE is een samenwerkingsverband van Avans en HZ University of Applied Sciences.

De verwachting is dat het BAC voor het eind van het jaar haar deuren opent. De komst van het applicatiecentrum is volgens het CoE BBE broodnodig, omdat biopolymeren een duurzaam alternatief zijn voor kunststoffen die gemaakt zijn op basis van aardolie. En omdat potentiele eindgebruikers bioplastics nog niet grootschalig toepassen, ondanks grote belangstelling. De onderzoekers en studenten van het BAC gaan daarom aan de slag met nieuwe toepassingen en onderzoeken hoe bioplastics beter aan de man te brengen zijn. Zodat straks een breed scala aan duurzame biopolymeerproducten verkrijgbaar is, van saladebakje tot koffiebeker. 

Samenwerking

Rodenburg Biopolymers nam initiatief om het gezamenlijke onderzoekscentrum op te starten. Thijs Rodenburg: “Wij zijn trots dat we samen met Avans dit initiatief nieuw leven in kunnen blazen en het nu de tijd is voor bio-applicaties”

Het BAC werkt nauw samen met 5 academies van Avans en met het bedrijfsleven. Waaronder de Britse multinational Renishaw, de nieuwe eigenaar van het complex aan de Kapittelweg waarin de technologische campus huist. Het concern levert onder andere een 3D-metaalprinter. 

Ook zijn er afspraken met het ROC West-Brabant en het FabLab Breda over deelname aan het BAC. Verder zijn het Duitse Arbrug en Plastima Breda BV betrokken. Zij leveren onder andere grondstoffen en machines.  

100 studenten

“We hechten veel belang aan intensieve samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. De campus in Breda, momenteel bekend onder de werknaam TechLog Campus, is een fysieke plek waar het onderwijs en het bedrijfsleven kennis bundelen, elkaar versterken en tot innovaties kunnen komen. Die ontwikkeling zal een stimulans zijn voor de economie en daarmee de werkgelegenheid, en dat is een positieve ontwikkeling voor de regio”, aldus Marja Kamsma, vicevoorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool.  

Op de externe locatie werken straks zo’n 100 studenten van 10 verschillende opleidingen multidisciplinair samen voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Het gaat daarbij niet alleen om technische innovaties, maar eveneens om marketingonderzoek naar en ontwerp van nieuwe producten.

Brede expertise

De Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM), de Academie voor Engineering en ICT (AE&I), de Academie voor Kunst en Vormgeving (AKV|St. Joost), de Academie voor Communicatie en User Experience (ACUE) en de Academie voor Marketing en Business Management (AMBM) zijn de eerste 5 Avans-academies die ieder vanuit hun eigen expertise deelnemen aan het BAC. 

Het BAC is een voortvloeisel uit een van de lectoraten van het CoE BBE, namelijk ‘biobased products’. Dit lectoraat ontwikkelde de afgelopen jaren al veel kennis op het gebied van biopolymeren. En het lectoraat maakt de vertaalslag naar het onderwijs waardoor docenten en studenten van ATGM up-to-date blijven. 

De realisatie van het BAC vanuit het Centre of Expertise Biobased Economy is de eerste stap van Avans in een bredere ontwikkeling binnen de Techlog Campus. De hogeschool wil op termijn meerdere initiatieven lanceren.