Civiele Techniek  duaal hbo-opleiding

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor
Volg deze opleiding
Opleiding in beeld

Waarom de opleiding Civiele Techniek

Kies je eigen leerroute, leer en werk tegelijk
Persoonlijke benadering, kleinschalig en betrokken docenten
Pak de klimaatverandering in gebieden aan
Bedenk duurzame oplossingen voor grond-, water- en wegenbouw

Meer over deze hbo-opleiding

Waar word je voor opgeleid

Wat wordt er van jou verwacht

Speelde jij vroeger al met zand en water? Vraag je je af hoe Nederland droge voeten houdt in een veranderend klimaat? Dan is de hbo-opleiding Civiele Techniek misschien wat voor jou. Je hebt oog voor je omgeving, bewondert grote constructies en bent nieuwsgierig naar hoe ze gebouwd worden. Wegen, tunnels, stations, dijken: er schuilt een wereld van techniek achter. Je vindt het kleinste detail net zo boeiend als het grote geheel. Grote kans dat er een civiel ingenieur in jou schuilt.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je wilt na je bachelor Civiele Techniek verder studeren. Dat kan. Zo kun je bij Avans+ de deeltijd masterstudie Master of Pipeline Technology volgen. Of een mastertitel halen aan de TU Eindhoven. De TU Delft biedt nog een masterstudie Watermanagement. En de TU Twente de masterstudie Civil Engineering and Management.

Of je kiest in overleg met je werkgever een post-hbo-opleiding in deeltijd. Bijvoorbeeld de constructeursopleiding. Een studie op universitair niveau van de brancheverenigingen.

Verhalen uit de opleiding

Joep Verhoef

In ons land wordt van oudsher een strijd tegen het water gevoerd, terwijl we nu juist moeten leren samenwerken. 

Verder lezen

Luuk de Beer

Je vindt gegarandeerd een baan in deze sector.

Verder lezen

Opbouw van Civiele Techniek

Studieprogramma

Bij de duale opleiding Civiele Techniek is elk jaar is opgedeeld in 4 modules met een eigen thema. Je werkt aan leeruitkomsten. Daarin staat wat je moet kennen en kunnen. Dat doe je 3 à 4 dagen bij een leerwerkbedrijf en 1 à 2 dagen op school. De theorie die je op school leert pas je direct toe.

Vanaf jaar 2 kies je een deel van je opleiding zelf. Driekwart van de modules is gericht op civiele techniek, aangevuld met keuzemodules. Met deze keuzemodules kun je je specialiseren in een vakgebied

Jaar 1

In jaar 1 van de studie Civiele Techniek start je met een kennismakingsmodule van 10 weken, waarin je de hele bouwsector leert kennen. Je maakt kennis met thema's uit alle bouwopleidingen: Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling. Daarna kun je eventueel nog switchen naar een van deze opleidingen.

Ook ga je dieper in op de basis van civiele techniek. Je maakt kennis met de verschillende bouwfasen. Je volgt colleges en workshops en werkt op het leerwerkbedrijf.

Belangrijke thema's:

  • De duurzaam gebouwde omgeving
  • Civiele techniek in je omgeving
  • Civiele techniek op papier
  • Civiele techniek in de praktijk

Jaar 2

In het tweede jaar volg je 2 civieltechnische modules. Hierbij werk je aan oplossingen voor vraagstukken in de uitvoeringsfase en de ontwerpfase van een civieltechnisch project.

Daarnaast kies je dit jaar 2 keuzemodules. De dagen dat je op school bent werk je aan een gezamenlijk project vanuit jouw civieltechnische kennis en expertise. Dit doe je samen met studenten van andere bouwopleidingen Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde of Ruimtelijke Ontwikkeling.

Voorbeelden thema's van modules:

  • Projectmanagement
  • Aanbesteden en inkopen
  • Circulariteit

Jaar 3

In jaar 3 doe je bij jouw leerwerkbedrijf (bijvoorbeeld een aannemer, ingenieursbureau of gemeente) nog meer praktijkervaring op binnen de civiele techniek. Ook specialiseer je je in een fase van het bouwproces: ontwerpen of uitvoeren. En werk je in 1 module samen met experts van andere vakgebieden aan complexe duurzaamheidsvraagstukken in de gebouwde omgeving.

Belangrijke activiteiten:

  • Specialiseren in ontwerpen of uitvoeren
  • Interdisciplinaire samenwerking

Jaar 4

In jaar 4 van de opleiding Civiele Techniek volg je een keuzemodule en rond je de opleiding af. Je doet praktijkgericht onderzoek naar een actueel thema bij een bedrijf of organisatie. Dit resulteert in één of meer civieltechnische producten die in de beroepspraktijk bruikbaar zijn.

Belangrijke activiteiten:

  • Keuzemodule
  • Praktijkonderzoek

Keuzevrijheid in je studie bij Avans

Bij voltijd- en duale opleidingen van Avans volg je de eerste 1,5 jaar binnen je eigen opleiding onderwijs, zodat je een vaste thuisbasis hebt en de benodigde basiskennis opdoet. Daarna krijg je de mogelijkheid om een groot deel van je resterende opleiding zelf in te vullen. Dit is 25% van de gehele 4-jarige opleiding, je kiest dus in totaal 1 jaar zelf. Dit doe je met (keuze)modules vanuit je eigen opleiding of andere opleidingen die het beste passen bij wat jij wilt leren. Maar je kunt ook een route volgen die dicht bij je gekozen opleiding ligt en voor verdieping in je vakgebied zorgt. Het maken van deze keuzes doe je niet alleen, je wordt hierbij begeleid door onze studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Civiele Techniek

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Deze basiskennis heb je nodig

In alle Civiele Techniek opleidingen zit wel iets van wis- of natuurkunde, ook als je een minder technische afstudeerrichting kiest. De eerste 2 jaar van de opleiding zijn op het niveau van rekenen met stof uit havo 3. Je hoeft dus niet per sé eindexamen te hebben gedaan in wis- of natuurkunde. Ga je in het 3e jaar en 4e jaar van je studie toch voor een meer technische afstudeerrichting, dan krijg je daarin voldoende ondersteuning.

Overige toelatingseisen

Om de opleiding succesvol te doorlopen, is het sterk aanbevolen om minimaal 10 tot 12 weken werkervaring te hebben in de bouw- en infrabranche. Aan de start van je studie moet je een leerwerkbedrijf hebben gevonden. BouwTalent Zuid kan je helpen zoeken en bemiddelen bij het vinden van een geschikt leerwerkbedrijf. Dit is optioneel. Je kunt ook zelf een leerwerkbedrijf aandragen.

Heb je geen relevante werkervaring, geen leerwerkbedrijf of geen verwant mbo-4-diploma? Begin dan met de voltijdpropedeuse. Je volgt dan vanaf jaar 2 de duale studieroute.

Eisen leerwerkbedrijf 

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een leerwerkbedrijf. Het leerwerkbedrijf moet in staat zijn om jou passend werk en begeleiding te bieden tijdens je studie. Na je inschrijving gaan we in gesprek met jou en het door jou aangedragen leerwerkbedrijf om te kijken of het passend is voor jouw studie.

Verkorte trajecten

Als je na afronding van de Associate Degree Built Environment wilt doorstuderen, kun je instromen in het 2e jaar van Civiele Techniek duaal locatie Tilburg. Jouw bacheloropleiding Civiele Techniek (niveau 6) duurt dan nog 2,5 jaar.

Studiekeuzecheck

Bij Avans doen we de studiekeuzecheck in de vorm van een intake.

Lees meer over de studiekeuzecheck van Avans.

Praktische informatie Civiele Techniek

Aanmelden

Studiekosten

Locatie

Rondje Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan

Professor Cobbenhagenlaan 13
5037 DA Tilburg

Studeren in Tilburg

Proef alvast de sfeer van Tilburg. Avansstudent Vincent neemt je mee naar de leukste plekjes.

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg deze opleiding