Integrale Veiligheidskunde  deeltijd hbo-opleiding

Locatie
Startmaand
Duur
Taal

De deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde maakt je expert in veiligheid, risicomanagement en crisisbeheersing. Met een sterke theoretische basis voor strategische adviezen en oplossingen.

Je werkt als veiligheidscoördinator of beleidsadviseur en ziet dat risico's binnen jouw organisatie niet altijd goed worden beheerd. Je wilt niet alleen signaleren, maar ook effectief beleid ontwikkelen en invloed uitoefenen op besluitvorming. Dan kies je voor deeltijd Integrale Veiligheidskunde bij Avans.

In de praktijkgerichte hbo Integrale Veiligheid deeltijd leer je veiligheidsrisico's analyseren, beleid ontwerpen en organisaties adviseren over veiligheidsvraagstukken. Je verdiept je in risicomanagement, crisisbeheersing en wet- en regelgeving. Ook werk je aan je communicatieve en strategische vaardigheden om stakeholders te overtuigen en veiligheidsbeleid succesvol te implementeren. Door interactieve casussen, actuele vraagstukken en samenwerking met professionals uit het veld pas je jouw kennis direct toe in de praktijk. Zo groei je uit tot een expert die veiligheid in organisaties en de samenleving naar een hoger niveau tilt.

Na de studie Integrale Veiligheidskunde ben je Bachelor of Arts (BA).

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Voltijd bachelor

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Je specialiseert je na een bedrijfskundige basis
Je combineert werk, studie en privé met een modulair programma
Het onderwijs is ontwikkeld met professionals en gebaseerd op echte casussen uit de praktijk
Wat je leert, pas je direct toe in je werk

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Wat kun je worden met de hbo Integrale Veiligheid deeltijd? Na 4 jaar ben jij een gewilde professional in zowel de publieke als de private sector. Overheden, gemeenten en veiligheidsregio's zoeken experts die integraal veiligheidsbeleid kunnen analyseren en vormgeven. In het bedrijfsleven liggen kansen bij multinationals, zorginstellingen en adviesbureaus op het gebied van risicomanagement, compliance en crisisbeheersing.

Je kunt aan de slag als veiligheidsadviseur, crisiscoördinator, risk manager of beleidsmedewerker veiligheid. Met jouw brede blik en analytische vaardigheden ben je een waardevolle schakel in het creëren van een veilige werkomgeving en samenleving. Het vakgebied blijft zich ontwikkelen, waardoor jouw expertise altijd relevant blijft.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Veiligheidsadviseur

Een veiligheidsadviseur geeft de gehele organisatie inzicht in (on)veilige situaties. Je gaat na welke (in)directe risico's collega's en de omgeving lopen bij het uitvoeren van de werkzaamheden binnen de organisatie.

Crisiscoördinator

Je geeft advies aan het bestuur, de directie en/of management. Daarnaast neem je de leiding bij noodsituaties zoals rampen, cyberaanvallen of incidenten. Jij zorgt voor een strak gecoördineerde aanpak, schakelt snel tussen teams en externe hulpdiensten en bewaakt het overzicht.

Beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid

Je ontwikkelt en adviseert over veiligheidsbeleid binnen een gemeente of regio. Samen met politie, brandweer en andere instanties werk je aan het voorkomen en aanpakken van criminaliteit, overlast en crisissituaties. Daarnaast coördineer je crisisbeheersing, handhaving en veiligheidsprojecten.

Wat wordt er van jou verwacht

Je kiest deze hbo-deeltijdopleiding om veiligheid binnen een organisatie of sector te verbeteren. Met een analytische en strategische blik pak je complexe veiligheidsvraagstukken aan. Je communiceert sterk, overtuigt stakeholders en brengt partijen samen. Of je nu al in het veiligheidsdomein werkt of je wilt specialiseren: deze studie helpt je om risico's te beheersen en impact te maken in de praktijk.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Je bachelor deeltijd Integrale Veiligheidskunde geeft je toegang tot diverse masteropleidingen. Bijvoorbeeld Master Bestuurskunde of Crisis and Security Management.

Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Er is een scala aan opleidingen voor een leven lang leren. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Johan Bekker

Door de opleiding ben ik echt anders gaan kijken. Ik bekijk het veel breder.

Verder lezen
Student Johan vertelt meer

Opbouw deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde

Studieprogramma

De eerste 2 jaar van IVK deeltijd volg je de Associate degree Bedrijfskunde, waarna je naadloos doorstroomt in jaar 3 en 4 van de bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde.

Basis

In de eerste 2 jaar krijg je een introductie op veel verschillende gebieden. Denk aan algemeen management, personeels- en projectmanagement en inleiding recht. Je leert hoe een manager werkt aan de hand van de Plan-Do-Check-Act-cyclus van Deming. Ook krijg je vakken als Nederlands, organisatiepsychologie, statistiek en een training managementvaardigheden.

Verdieping

In het derde en vierde jaar doe je inhoudelijke kennis op over veiligheid, en besteed je ook aandacht aan het verbeteren van je presentatietechnieken en je overtuigingskracht. Tijdens de opleiding Integrale Veiligheidskunde vergroot je je kijk op de wereld van veiligheid en leer je hoe je hierin kunt optreden.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Signaleren en agenderen van integraal veiligheidsbeleid

Leer trends en risico's herkennen en een actueel veiligheidsprobleem agenderen binnen een organisatie of overheidsinstantie.

Je leert veiligheidsproblemen signaleren en analyseren met methoden zoals trendanalyses en scenario's. Je onderbouwt de urgentie van een veiligheidsvraagstuk en leert hoe je het op de bestuurlijke agenda krijgt. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden om stakeholders te overtuigen en bewustwording te creëren met visuele en schriftelijke communicatiemiddelen.

Analyseren en ontwerpen van integraal veiligheidsbeleid

Onderzoek bestaande veiligheidsvraagstukken, analyseer veiligheidsrisico's en ontwerp effectieve maatregelen en beleidsplannen voor organisaties.

In deze module onderzoek je bestaande veiligheidsbeleid en beoordeel je de effectiviteit ervan. Je gebruikt relevante modellen en theorieën om een grondige analyse te maken en ontwerpt beleidsmaatregelen op basis van verschillende stakeholdersbelangen. Je leert hoe je beleidsvoorstellen presenteert en advies geeft aan besluitvormers binnen organisaties en overheden.

Beschrijven en evalueren van integraal veiligheidsbeleid

Evalueer de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen en geef onderbouwd advies voor verbetering binnen bedrijven of overheden.

Je verdiept je in evaluatiemethoden om veiligheidsbeleid kritisch te beoordelen. Door middel van praktijkopdrachten onderzoek je of beleid en maatregelen aansluiten op de gestelde doelen. Je leert verbeterpunten te formuleren en hierover een adviesrapport op te stellen. Reflectie op je eigen handelen en keuzes vormt een belangrijk onderdeel van deze module.

Crisisbeheersing

Ontwikkel crisisstrategieën, herken morele dilemma's en leer effectief handelen bij calamiteiten binnen publieke en private organisaties.

Deze module richt zich op het ontwikkelen van strategieën en tactieken om crises effectief te beheersen. Je leert hoe crisismanagementprocessen werken, welke rollen en verantwoordelijkheden daarbij horen en hoe communicatie cruciaal is in crisisomstandigheden. Praktijkoefeningen, zoals een table top-simulatie, bereiden je voor op realistische crisissituaties binnen bedrijven en overheidsinstanties.

Tijdsinvestering en lesdagen

Je volgt de deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde op maandag in Den Bosch.

Bij Avans werken we met blended onderwijs. Dat wil zeggen dat ons onderwijs een mix is van lessen op locatie, online leren en werkplekleren. Naast de (online) lessen besteed je 8 tot 12 uur per week aan zelfstudie.

Let op: Avans heeft modulair onderwijs. Het kan voorkomen dat je een module volgt op een andere dag dan de aangegeven lesdag. Houd er rekening mee dat de lesdag gedurende de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Integrale Veiligheidskunde deeltijd

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Als je met hbo Veiligheidskunde deeltijd start, heb je een relevante werkplek van minstens 20-24 uur nodig. Hier:

  • krijg je ondersteuning van een begeleider op hbo-niveau
  • heb je voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot oplossingsgerichte professional
  • kun je bedrijfsgegevens, vakliteratuur en regelgeving inzien, materialen gebruiken en discussiëren over het vak
  • kun je praktijkopdrachten uitvoeren.

 Als je werkplek hier niet aan voldoet, kunnen we je adviseren een andere werkplek te zoeken.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met Calder Werkt TalentCompaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Integrale Veiligheidskunde deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2025

Meld je aan via Studielink

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

De overheid heeft verschillende regelingen om je te helpen je deeltijdstudie te betalen. Net als veel werkgevers. Lees meer over tegemoetkoming van opleidingskosten.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025
Wettelijk tarief € 2.406,- 2025 - 2026
Instellingstarief € 8.258,- 2025 - 2026

Aanvullende kosten

Voor het volgen van de opleiding betaal je jaarlijks collegegeld. Het bedrag is wettelijk vastgesteld. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen. Dit bedrag komt ongeveer neer op € 900 per jaar.

Locatie

Kijk rond op de Onderwijsboulevard

Onderwijsboulevard 215

Onderwijsboulevard 215
5223 DE Den Bosch

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50