René van der Burgt

René over talentontwikkeling
 

René van der Burgt werkt al sinds zijn afstuderen bij Avans Hogeschool. Maar dat voelt niet zo, want hij bekleedde veel verschillende functies. Al ziet hij dat anders. “Ik denk liever niet in functies. Iedereen doet zijn best en samen maken we mooi onderwijs.”

Na zijn opleiding Informatica op de Hogeschool van Den Bosch, de voorloper van Avans, kwam René in 2003 in dienst van de hogeschool. Hij werkte als netwerk- en systeembeheerder bij DIF en als ICT- en communicatieadviseur bij DMCS. Tot 10 jaar geleden, toen hij door collega’s Marjolein Schooleman en Yvonne Koert benaderd werd.

Carrièreplanning 

“Marjolein, Yvonne en Koen Demouge waren bezig met het opzetten van een nieuwe opleiding, Advanced Business Creation (ABC). Zij zochten een docent, iemand met expertise op het gebied van nieuwe media”, vertelt René. “En voor je het weet, geef je dus 10 jaar les.” 

Het bouwen van een nieuwe innovatieve bachelor binnen een bestaand systeem bleek een hele uitdaging. “Alles wat met onderwijs te maken heeft, kwam voorbij: instroom, uitstroom, huisvesting, logistiek, accreditatie, toetsing, curriculumontwikkeling en ga zo maar door.”

Gelukkig gaat René uitdagingen graag aan. “Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan maar kies altijd voor datgene waar ik energie van krijg. Soms lijkt dat ad hoc, maar het is wel bewust gekozen. Die strategie werkt voor mij. En juist die insteek biedt een mooie voorwaarde om rond te reizen in dit circus.”

Ga naar buiten

Heeft hij advies voor collega’s die binnen Avans een andere functie willen bekleden? “Ga naar buiten. Kijk verder dan je huidige functie en je eigen afdeling. De mogelijkheden tot ontwikkeling zijn er binnen Avans. Stel jezelf de vraag: wat geeft mij betekenis? Ga daar achteraan. Want misschien kom je wel veel beter tot je recht op een andere plek. Zorg in ieder geval dat je werk niet als een sleur voelt, zodra je dat ervaart weet je dat het tijd is voor actie." 

Dat René inmiddels 10 jaar voor de klas staat, betekent dat de sleur niet bij hem heeft toegeslagen. René: “Iedere dag is anders als je werkt met studenten. De reuring op de gangen verveelt nog lang niet. Bovendien weet ik natuurlijk ook niet alles. Dus ik mag elke dag met studenten op ontdekkingstocht. Hoe gaaf is dat!”

Betekenisvol onderwijs

Bovendien blijft René zich ontwikkelen. Zo volgt hij momenteel de deeltijdmaster Onderwijsmanagement. Hoewel hij in de AMR tegen de master-eis voor docenten vocht (“Je wilt toch niet dat er maar één soort mens voor de klas staat?”), vindt hij de opleiding zelf relevant en verbredend. “Ik vind modern en betekenisvol onderwijs heel belangrijk. Daar maak ik me graag hard voor.”

Om die reden zet René zich ook graag in voor de ontwikkeling van ABC (inmiddels omgedoopt tot Business Innovation) en de hogeschool in het algemeen. Zo vindt hij dat ICT beter en breder benut moet worden. “We leven in een zogenaamde VUCA omgeving, de maatschappij verandert razendsnel. Daar moet je op inspelen.” Hoe je dat doet? “Door sneller te handelen en er radicaler over na te denken.” 

Trots

Waar is hij het meest trots op? “Dat 40% van onze alumni aangeeft binnen een organisaties een rol te vervullen die voorheen nog niet bestond. Dat is een belangrijke motivatie binnen ABC/Business Innovation: dat studenten hun eigen banen creëren die nog niet bestaan. 

Ook gaf ruim 90 procent van onze oud-studenten aan niet alleen tevreden te zijn over de opleiding, maar dat ze ook plezier hebben in het werk wat ze doen. Dat vind ik fijn om te weten. Daar hebben we als Avans misschien toch een kleine bijdrage aan geleverd.”