Jac Verhaeren

Jac Verhaeren solliciteerde in 1991 naar de functie van ICT ondersteuner bij de Dienst Personeel & Organisatie van Hogeschool West Brabant, de voorloper van Avans Hogeschool. Hij werd aangenomen en werkt inmiddels als applicatiespecialist bij de Diensteenheid ICT en Facilitaire Dienst, DIF. Hij werkt al meer dan 20 jaar bij Avans en maakte veel ontwikkelingen mee.  

Van middelbare detailhandelschool naar informatica

Jac start zijn opleiding bij de middelbare detailhandelsschool. Al tijdens zijn opleiding blijkt dit een verkeerde keuze. Toch maakt hij zijn opleiding af en volgt daarna de opleiding Informatica, waar hij wel warm voor loopt. Dat blijkt ook uit zijn loopbaan bij Avans. Jac: ‘Tijdens mijn informaticaopleiding liep ik stage en leerde administratieve toepassingen schrijven. Het was een leerzame en boeiende stageplek waar ik na mijn opleiding een aantal jaar werkte. Ik beheerde daar ook de pc’s. Netwerken waren toen nog geen ingeburgerd begrip bij bedrijven.  

DP&O van Hogeschool West Brabant

Ik wilde me verder ontwikkelen en solliciteerde op de functie bij DP&O van Hogeschool West Brabant. Ik werd aangenomen en richtte me ook in die functie op het schrijven van administratieve toepassingen. Er was veel behoefte aan managementinformatie en rapportages op het gebied van personeelsinformatie. Ik was daar de enige die dat werk deed. Een leuke job.

Een centrale ICT-club

De hogeschool richtte een ICT-club op om vanuit een centrale dienst service te verlenen en ondersteuning te leveren. Voor die tijd was het decentraal georganiseerd en had elke academie een eigen ICT-medewerker. ICT was toen speerpunt van beleid, en zonder een centrale organisatie zou een effectieve ondersteuning niet lukken. Ik ging ook over naar die centrale club en rolde vanuit een helpdeskfunctie het systeembeheer in. Samen met mijn collega Raymond van der Burgt zette ik webhosting op poten. Dat was toen nog een onontgonnen onderdeel binnen ICT-beheer.

Trots

Inmiddels werken we met een team van meer dan 60 medewerkers, ieder met een eigen specialisme. Ik heb heel lang als solist gewerkt en werk nu samen met mijn collega Raymond. We zijn de applicatiebeheerders van portaal iAvans en van avans.nl en handelen alle verzoeken af met betrekking tot webhosting. Zoals het aanvragen van domeinen en het klaarzetten van omgevingen voor websites. Raymond en ik integreerden webhosting binnen Avans en brachten het naar een hoger niveau. Ik ben best trots op wat ik tot nu toe bereikt heb. Ook ben ik trots op mijn afdeling, een gemêleerd gezelschap met een hoog ambitieniveau. In ons werk hebben we voortdurend te maken met veranderingen. Hoe we daarmee omgaan vind ik bijzonder.

Passie voor fotografie

Om ontspanning in mijn leven te brengen pakte ik een oude passie op: fotografie. Ik heb een druk leven. Ben vader van drie jongens, steun mijn vrouw bij haar juridische bedrijf en heb mijn eigen werk bij Avans. Momenteel volg ik een opleiding bij de School voor Fotografie. Hier kan ik mijn creativiteit in kwijt en het is ook een stuk ontspanning in mijn drukke bestaan. Ik vind het geweldig. Ik heb een voorliefde voor drama en kan dat helemaal kwijt in mijn fotografie. Zoals in straatfotografie, grunge en portretten, mijn specialisme. Ik ben inmiddels mijn eigen bedrijf gestart.       

Ambities

Ik wil me blijven ontwikkelen. In mijn werk en in mijn fotografie. In mijn werk wil ik meer de diepte in en ook andere aspecten van mijn vak gaan oppakken. Wij bieden diensten aan die niet voldoende bekend zijn binnen de organisatie. Dat is jammer, want het helpt mensen om hun werk makkelijker te maken. Daarom willen we meer naar buiten treden. De samenwerkingstool ‘Community of Practice’ is daar een mooi voorbeeld van.’