Herstelrecht geeft slachtoffers van anti-LHBT haatmisdrijven een stem

Slachtoffers van anti-LHBT-haatmisdrijven zien herstelrecht als een alternatief of aanvulling op een strafrechtelijke procedure. Dat is te lezen in een artikel door onderzoekers van lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken van Avans in Panopticon.

Professionals

Herstelrecht zet in op meer communicatie en participatie voor slachtoffer en dader. De rol van professionals in het forensisch welzijnswerk, justitie en politie is hierbij van groot belang. De behoefte aan een professioneel handelingskader is groot.

In het Europees LetsGoByTalking-project hebben de deelnemende landen (België, Nederland, Spanje, Polen, Bulgarije en Italië) de afgelopen jaren verschillende initiatieven genomen om het professioneel handelingskader te versterken. De bestaande kennis en initiatieven naar kennis, goede praktijken en training zijn in dit project samengebracht. Het resultaat hiervan is onder andere een e-learning, die vrij toegankelijk is via de projectwebsite.

Artikel

Lees meer in dit artikel in Panopticon, tijdschrift voor strafrecht, criminologie en forensisch welzijnswerk. Het is geschreven door lector Bart Claes, onderzoekers Lisa Rosielle en Mechtild Höing en projectmedewerker Anneke van Diggelen van het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken van Avans Hogeschool.
 
Dit project wordt mogelijk gemaakt door de European Union’s Justice Programme (2014-2020):