Avans koopt EKP-pand van SDK Vastgoed in Spoorzone ‘s-Hertogenbosch

De voormalige postsorteerhal op het EKP-terrein aan de Parallelweg, is door Avans aangekocht van gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels). Het pand zal de komende jaren een metamorfose ondergaan en ingrijpend worden verbouwd tot KuBus (Kunst & Business). Daarmee zet SDK Vastgoed samen met de hoger onderwijsinstelling een volgende stap in het realiseren van een creatieve broedplaats als kloppend hart van de nieuwe stadswijk EKP. St. Joost School of Art & Design, de kunstacademie van Avans, heeft sinds 2017 een tijdelijk onderkomen in het pand. SDK Vastgoed heeft in haar concept ingezet op behoud van de onderwijsfunctie en dat wordt nu een feit.

Het wordt een uitgesproken plek waar kunst, design, economie, creatieve technologie en de stad elkaar ontmoeten en versterken. SDK Vastgoed en Avans slaan de handen ineen en voorzien de stad van een multifunctioneel en in het oog springend gebouw.

“We creëren een broedplaats voor kunst, creativiteit, co-creatie met het werkveld en ondernemerschap. Een plek waar studenten hun talent kunnen ontwikkelen, leren samenwerken en zich verbinden met de stad.”
René Bosma (directeur St. Joost School of Art & Design)

Over grenzen

Naast de kunstacademie biedt het gebouw ruimte aan de opleiding Business Innovation, de Koningstheateracademie, een makerspace, exporuimte, horeca en bedrijfsleven. Met deze unieke samenstelling van gebruikers maakt Avans het mogelijk om flexibele vormen van onderwijs aan te bieden voor diverse doelgroepen, over de grenzen van sectoren heen.

“In 1812 nam Den Bosch het initiatief om de kunstacademie te starten en daarmee werd de opleiding onderdeel van de stad. Deze ontwikkeling doet recht aan de verbinding tussen het kunstonderwijs en Den Bosch die al ruim 200 jaar bestaat. Het is een geweldige kans om de creatieve opleidingen van Avans maatschappelijk te verbinden wat geheel past bij die geschiedenis en bij de gebiedsontwikkeling direct in de buurt van culturele instellingen als de Brabanthallen en de Verkade Fabriek.”  Paul Rüpp (voorzitter College van Bestuur Avans Hogeschool)

EKP: een nieuwe energieke stadswijk

De herontwikkeling van de voormalige postsorteerhal is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling van SDK Vastgoed. Zij won met haar visie en concept eind 2019 de tender voor het hele EKP-terrein Noord. De komende jaren transformeert dit terrein tot een levendig en creatief woon-, werk- en leergebied met een groen en autovrij karakter. In totaal komen er rondom het EKP-pand meer dan 800 woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens en een actieve begane grond invulling voor overige functies in het gebied zoals bedrijfsruimtes, horeca en andere dagelijkse voorzieningen.

“Bij de ontwikkeling van EKP heeft onze inzet zich specifiek gericht op datgene wat het gebied nodig heeft. Dus niet alleen wonen als hoofddrager maar juist ook een gebied wat leeft en interessant is om naartoe te gaan. EKP wordt een creatieve schakel binnen de noordelijke Spoorzone waarbij het fungeert als programmatisch en fysiek knooppunt. St Joost School Art & Design speelt daarin voor ons een zeer belangrijke rol.”
Ferdinand Gremmen (directeur SDK Vastgoed)

De verwachting is om in 2022 te beginnen met de bouw van de eerste woningen en de verbouwing van de voormalige postsorteerhal. De verkoop van de woningen zal begin volgend jaar starten. De oplevering staat gepland voor 2024.