Opinie: We hoeven niet dik en ongezond uit deze coronaperiode te komen

Brabants onderzoek wijst uit dat mensen minder zijn gaan bewegen tijdens de coronapandemie. Worden we allemaal 'plofmensen'? Nee, dat hoeft echt niet.

Het eind van het jaar is in zicht. Moment van goede voornemens maken waarbij afvallen en meer bewegen of zelfs sporten altijd hoog in de top 5 staan. Maar 2020 is anders. Een jaar van onderwijs en werk thuis, 1,5 meter afstand houden en verplicht mondkapje in openbare binnenruimtes. Nederland is piepend en krakend tot stilstand gekomen waar juist bewegen zo goed is voor je gezondheid! Wat worden nu je voornemens als je wel wilt sporten maar dit nagenoeg niet mag? Hoe haal je niet alleen de coronakilo’s maar ook de kerstkilo’s eraf? Hoe worden we straks niet ‘plofmensen’ door ‘ophuisplicht’ zoals ‘plofkippen’ door ‘ophokplicht’?

Van hollen naar stilstaan
‘Corona’ begon bijna een jaar geleden als slechts een ‘gewone’ griep maar bleek al snel een maatschappij ontwrichtende longziekte. In januari nog druk-druk-druk, volop in de waan dat alles mogelijk was. In februari wintersport met après-ski of hossen met carnaval. In maart vol op de rem. Een kluizenaarsbestaan vanaf laptop, computer en tablet de wereld inkijkend. In een zittende houding die juist de kans op gezondheidsproblemen als overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en eenzaamheid vergroot. Dit werd versterkt omdat we sociaal niet meer mochten bewegen. Niet alleen omdat school, werk en horeca dicht gingen maar ook sportverenigingen en fitness- en wellness centra. Zelfs bij kwetsbare familieleden kon je niet zomaar op bezoek. En belangrijkste: het verlaagt je weerstand tegen infecties.

Meer of minder bewegen met Corona?
Van de eerste schrik bekomen en gewend aan het nieuwe abnormaal, kwamen we weer wat in beweging. Het leek alsof steeds meer mensen een blokje om maakten in de buurt of zelfs gingen joggen. Fietsen werden van spinnenwebben ontdaan en skeelers uit het vet gehaald. Je zou bijna denken dat er meer bewogen en gesport werd dan ooit. Of hadden reeds bij verenigingen en in fitnesscentra sportende mensen een alternatief gevonden? Om hier meer zicht op te krijgen zijn we in maart het onderzoek ‘Bewegen tijdens en na Corona’ gestart. Gedurende 1,5 jaar onderzoeken we of mensen meer, minder of anders zijn gaan bewegen tijdens de Corona-maatregelen en of dit ook zo blijft na deze maatregelen. Hiervoor krijgen bewoners van twee buurten in Breda en twee in Den Bosch elk half jaar een enquête met vragen over hun beweeggedrag.

Samen bewegen op vast moment
De eerste resultaten laten zien dat hoewel bijna alle mensen ‘bewegen’ belangrijk en leuk vinden, slechts ongeveer 1 op de 5 van hen ook tijdens de Coronamaatregelen sport waarvan 32% tussen 2 tot 4 uur per week. Door Corona is 1 op de 3 mensen minder gaan sporten met name door het sluiten van de sportfaciliteiten. Wel beweegt meer dan de helft van alle mensen dagelijks 0-2 uur door bijvoorbeeld te fietsen (56%) en/of te wandelen (54%). Ongeveer de helft van hen zegt bewegen ook goed vol te kunnen houden. Daarbij helpt hulp en steun van vrienden en familie evenals inplannen op een vast moment.

Opvallend is dat meer vrouwen (37%) dan mannen (14%) de Corona-periode als positief ervaren op hun beweegpatroon.  Ook zoeken en vinden ze meer alternatieven voor bewegen (60% tegen 43%) zoals wandelen, thuisfitness, fietsen en hardlopen. Ook landelijke RIVM- en NOC*NSF-onderzoeken vinden dat tijdens de coronaperiode minder mensen sporten, dat er meer lidmaatschappen zijn opgezegd en door minder sport en meer eten overgewicht is toegenomen. En zo lijken we toch aardig richting ‘Plofmens’ te gaan.

Gezond uit de pandemie
Moeten we nu vrezen voor een obesitas- of eenzaamheidspandemie door de coronapandemie? Nee dat hoeft niet! Wat tips vanuit het onderzoek: Ga samen met iemand wandelen of een stukje fietsen. Doe samen wat oefeningen in een buurtparkje. Plan dat op een vast moment zoals na het avondeten of om je lunchdip weg te werken. Je bent bezig, je spreekt mensen, lacht samen en kunt er weer even tegen. Wordt weer een ‘scharrelmens’ die dan weer op tijd ‘op stok gaat’ om ‘s morgens weer gezond op te kunnen. Zo gaan we met een mooi voornemen het nieuwe jaar in en straks gezond de pandemie uit.