Romy doet onderzoek naar duurzaam plastic

Vierdejaarsstudent Romy van Dongen maakt kans op de Waalwijkse Duurzaamheidsprijs. Ze volgt de opleiding Chemische Productinnovatie in Breda en doet onderzoek naar het gebruik van duurzaam plastic.

Voor haar onderzoek kijkt Romy van Dongen naar het recyclen van duurzaam plastic. Dit onderzoek is opgestart door The Green Chemistry Group. Samen met docent Jack van Schijndel voert ze dat onderzoek uit in het lab van Avans Hogeschool, vertelt Romy in een interview met Punt

Moleculair

Het plastic waar Romy mee werkt, kan moleculair worden gerecycled. "Moleculair recyclen betekent dat je een product weer volledig terug kunt brengen tot de grondstoffen", legt ze uit. Het grote voordeel van moleculair recyclen is dat de kwaliteit van de grondstof, in dit geval een stofje dat van hout afkomstig  is, hetzelfde blijft. 

Technopolis

Naast haar onderzoek en studie werkt Romy inmiddels ook samen met het Mechelse Technopolis. Daar ontwikkelt ze een educatief programma dat kinderen meer moet leren over plastic: "Zij weten vaak niet hoe het gemaakt wordt en wat ermee gebeurt als je het weggooit." Als dat programma af is, krijgen Belgische schoolklassen lessen in Technopolis. Later hoopt Romy dat ook Brabantse basisscholieren haar lessen kunnen volgen. 

Vanwege al haar inzet is Romy genomineerd voor de Waalwijkse Duurzaamheidsprijs. Deze wordt op vrijdag 9 oktober digitaal uitgereikt door de gemeente Waalwijk.