Avansmedewerkers leveren een maatschappelijke bijdrage

De coronacrisis legt een forse belasting op de sectoren zorg, welzijn en educatie. Avans Hogeschool biedt ruimte aan medewerkers die graag een maatschappelijke bijdrage willen leveren.

We maken het voor medewerkers mogelijk om nevenwerkzaamheden uit te voeren. Indien zij dit zelf ook willen, worden zij gedeeltelijk vrijgesteld van werkzaamheden voor Avans. Hierdoor kunnen zij zich inzetten in deze sectoren waar hun hulp heel hard nodig is.

“Het is bijzonder om te zien hoe onze studenten en medewerkers er voor kiezen hun bijdrage te leveren aan de uitdagingen van onze partnerinstellingen”, zegt Jacomine Ravensbergen, lid van het College van Bestuur van Avans. “Bijvoorbeeld studenten en docenten Verpleegkunde die aan het front staan en zich in deze moeilijk tijd willen inzetten om het groeiend tekort aan zorgprofessionals aan en in te vullen. Dit zijn de helden van Avans!”

“Medewerkers kunnen zich melden bij onze partner Transvorm, een samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Noord-Brabant. Als mensen zich aanmelden voor een functie in de zorg, dan neemt Transvorm de coördinatie op zich om voor hen een passende en voor de zorg meest noodzakelijke plek te vinden.”

Roeping

Hbo-Verpleegkundedocent Ellen Toet werkt sinds deze week 24 uur op de intensive care bij ziekenhuis Amphia in Breda. “Als Verpleegkundige heb je een roeping. Ik heb nu het gevoel dat er geroepen wordt en daar geef ik gehoor aan. Niet alleen voor de patiënten, maar ook voor mijn stagiaires en voor mezelf. Toen ik het bericht hoorde dat we ruimte kregen om uren te maken in de zorg duurde het niet lang voor ik contact zocht met mijn oude werkgever. Ik ben dankbaar dat ik mij weer kan inzetten op de intensive care en dat mijn collega’s mijn lessen overnemen. Als stagedocent heb ik tijdens deze crisis veel gesprekken met studenten over hygiëne, veiligheid en wat het betekent om nu verpleegkundige te zijn.”
“Het was alweer enkele jaren geleden dat ik op de intensive care heb gestaan. Toch is het verbazingwekkend hoe snel je het weer oppakt. Je bent opgeleid om om te gaan met complexiteit en hectiek. Ik merk opnieuw dat ik in crisissituaties op mijn best ben. En ik krijg goede begeleiding van Amphia.”

Een bijdrage leveren in de buurt

Vroeger werkte hbo-Verpleegkundedocent Cindy de Bot in de ouderenzorg, de thuiszorg en in het ziekenhuis. Vanaf woensdag gaat ze weer 2 avonddiensten per week draaien bij Thuiszorg West-Brabant. Naast haar werk als docent en de opvang voor haar 2 kinderen. “Ik wil graag een bijdrage leveren bij mij in de buurt. Alle extra handen aan het bed helpen op dit moment. Het maakt niet uit waar dat bed staat. Bij mij in dit geval bij de mensen thuis. Ik wil er voor die mensen zijn en voor het zorgpersoneel dat het nu ook extra druk heeft in de thuiszorg. Ik vang routes op die anders open zouden blijven staan. Ik help met ondersteuning in de algemene dagelijkse levensverrichtingen en ik geef medicatie. Ik doe eigenlijk alles wat een verpleegkundige of verzorgende-IG in de thuiszorg doet.” Cindy kijkt ernaar uit om weer aan het bed te staan: “Het vak blijft in je systeem zitten en kijk er naar uit om het weer op te pakken en iets te kunnen bijdragen!”