Manon Gloudemans wint Avans Afstudeerprijs 2019 voor onderzoek naar tumorcellen

Manon Gloudemans, net afgestudeerd bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Breda, is de winnaar van de Avans Afstudeerprijs 2019. Ze kreeg de prijs, een geldbedrag van 1.500 euro, voor haar afstudeeronderzoek naar leukemiecellen.

Avans reikt jaarlijks een prijs uit aan het beste afstudeeronderzoek van dat jaar. Elke academie mag een student voordragen. De vijf genomineerden van dit jaar hoorden gisteravond in de kapel van AKV|St.Joost in Breda wie er met de prijs vandoor ging.

Ontwikkeling van tumorcellen

Manon voerde haar afstudeeronderzoek uit op de afdeling Immunologie in het Erasmus MC in Rotterdam, in de onderzoeksgroep van Stefan Erkeland. Hij legt uit: “Het onderzoek dat wij doen helpt ons beter te begrijpen hoe normale cellen zich gedragen en hoe tumorcellen zich ontwikkelen.”

Kleine RNAs spelen een belangrijke rol bij de eiwitproductie in cellen. In leukemiecellen zijn die vaak gedereguleerd. Manon ontwikkelde tools om de verhoogde activiteit van die RNAs te bestuderen. Dit soort onderzoek duurt jaren, vertelt Erkeland. “We ontdekken steeds nieuwe dingen, maar het gaat in kleine stapjes.”

Maatschappelijk belang

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is het verhelpen van de ziekte leukemie en daar heeft Manon een bijdrage aan geleverd. Het maatschappelijk belang is dus groot. “In eerste instantie, toen ik hoorde over het onderzoek tijdens een gastles, werd ik vooral enthousiast over het feit dat er onderzoek werd gedaan naar iets wat nog zo nieuw is”, vertelt ze. “Er is zo weinig over dit onderwerp bekend, dat maakt het juist interessant voor mij. Daarbij komt dat dit onderzoek in de toekomst bij kan dragen aan de ontwikkeling van medicijnen, wat het natuurlijk des te interessanter maakt.”

Nicole van den Braak, docent bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) was de afstudeerbegeleider van Manon. “Het is een complex onderwerp, ook voor BML-studenten. Manon heeft heel zelfstandig en heel hard gewerkt en daarbij complexe technieken gebruikt. Als er vervolgstappen gedaan moesten worden, kwam ze zelf met suggesties. Dat moet je als student maar durven.”

De andere genomineerden

Naast Manon waren nog vier studenten genomineerd voor de Avans Afstudeerprijs. Zij kregen 200 euro uitgereikt. Merijn Bink deed onderzoek naar daglichtgericht ontwerpen. De Bouwkundestudent wil mensen aan het denken zetten over wat daglicht kan betekenen in hun leefomgeving.

Oud-student Communicatie Imke Verhoeven onderzocht hoe de provincie Noord-Brabant het melden van dumpingen van drugsafval makkelijker kan maken. Overlast van drugs is een groot probleem in Brabant, maar burgers die een dumping willen melden, weten niet goed waar ze dat moeten doen. Een centraal meldpunt ontbreekt.

Om beter vast te kunnen stellen of een meisje autisme heeft, ontwikkelde Eline Dam, Social Work Den Bosch, een checklist. Meisjes met autisme krijgen vaak te laat die diagnose of de verkeerde diagnose. Ze worden niet gezien binnen de jeugdpsychiatrie omdat ze de signalen van autisme camoufleren.

Govinda Fortuin, oud-student Integrale Veiligheidskunde, ontwikkelde nieuwe indicatoren die helpen om potentiële witwassers soepeler te signaleren en op te sporen. Dat deed hij voor Follow the Money, een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de FIOD, die witwassen via vastgoed onderzoekt.

Bron: Punt