Brand bij AKV|St. Joost 's-Hertogenbosch (Update donderdag)

Zondag 8 juli heeft brand gewoed bij het EKP-pand van kunstacademie AKV|St. Joost aan de Parallelweg in 's-Hertogenbosch.

Update donderdag 12 juli: Tweetal vast voor mogelijke betrokkenheid bij brand Avans

De politie heeft het volgende bericht verspreid:

Een 18-jarige jongen uit Rosmalen en een 15-jarige jongen uit ’s-Hertogenbosch zijn vandaag voorgeleid aan de  rechter-commissaris voor hun mogelijke betrokkenheid bij de brand in het gebouw van de Avans Kunstacademie in Den Bosch afgelopen zondag. Zij werden afgelopen maandag en woensdag aangehouden en in verzekering gesteld.

De 15-jarige verdachte is vandaag door de rechter-commissaris geschorst, de 18-jarige blijft in elk geval de komende week in voorarrest. Zij worden verdacht van brandstichting.

Vrijwillig gemeld

Omdat van oorzaak van de brand niet direct helder was, startte de politie een onderzoek. Daaruit bleek dat mogelijk sprake was van brandstichting. In de loop van het onderzoek, op maandagmiddag, meldde zich de 18-jarige verdachte samen met zijn moeder vrijwillig bij de recherche. Hij gaf aan meer van de brand te weten. Op basis van zijn eerste verhaal werd hij in opdracht van de officier van justitie aangehouden. Vervolgens bleek de vermoedelijke betrokkenheid van de Bossche jongeman, die woensdagochtend is gearresteerd.

Getuigen

Het onderzoek naar de vermoedelijke brandstichting wordt voortgezet. Politie en justitie roepen iedereen op die afgelopen zondag iets bijzonders gezien heeft nabij het gebouw van Avans Hogeschool aan de Parallelweg  (oude Post.nl gebouw) contact op te nemen met de recherche in 's-Hertogenbosch via telefoonnummer 0900-8844 of via het tipformulier op politie.nl. Anoniem bellen kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Update dinsdag 10 juli:

Het gebouw is vanochtend vrijgegeven. Onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog. In samenwerking met de leveranciers worden alle installaties in het gebouw nu gecontroleerd.

Na een eerste inspectie zijn we positief gestemd. De verwachting is dat we grote delen van het gebouw in augustus weer kunnen gebruiken.

Update maandag 9 juli:

Het gebouw is nog niet vrijgegeven door de hulpdiensten en de gemeente. Brandweer en politie doen onderzoek naar de oorzaak van de brand.
Na vrijgave zullen we samen met onze leveranciers het gebouw en alle installaties inspecteren om te beoordelen wat de bruikbaarheid is voor de komende periode.

Op dit moment is nog onduidelijk wanneer studenten en medewerkers eigendommen uit het pand kunnen halen. Zij worden hierover per e-mail geïnformeerd.