Pop-upwinkel Breda toont nieuwste hulpmiddelen voor gezond en prettig leven

Tablets die aangeven welke dag het is, zorgrobots, een ‘drukvest’ voor kinderen met ADHD en sensoren in huis waarmee zorgverleners en mantelzorgers iemand of afstand kunnen volgen. In de pop-up store die Avans samen met gemeente Breda en Care Innovation Center West-Brabant opende in Winkelcentrum Hoge Vucht in Breda, vind je allerlei zaken die het leven van ouderen en mensen met een beperking makkelijker kunnen maken.

Een deel van de hulpmiddelen is afkomstig uit het Gezondheids- en Technologie Lab (GET-LAB) van Avans. Het GET-LAB is een plek waar onderwijs, onderzoek en het werkveld samenkomen. Er wordt onderzoek gedaan naar zorgtechnologie en (toekomstige) zorgverleners kunnen ervaring opdoen met de mogelijkheden en onmogelijkheden van technologie.

Geen toekomstmuziek

Wethouder Miriam Haagh opende de pop-up store vorige week: “Er bestaan zoveel geweldige hulpmiddelen. Dingen die het leven een stuk fijner en makkelijker kunnen maken. Alleen, veel mensen kénnen die middelen helemaal niet. Soms lees je wel eens iets in de krant. Over robotjes en ‘zorginnovaties’. Dat klinkt voor veel mensen nog als toekomstmuziek. In deze winkel ontdek je dat dit soort producten ook gewoon nu, voor jou beschikbaar zijn.” De getoonde producten zijn niet te koop.

Leefstijlmonitoring van ouderen

Tijdens de opening werd ook een leefstijlmonitoringsproject voor ouderen gelanceerd. Gemeente Breda en zorgverzekeraar CZ gaan een jaar lang huizen van duizend alleenstaande inwoners in Breda met een hulpbehoefte, voorzien van sensoren. Met de technologie van fabrikant Sensara kunnen mantelzorgers en/of zorgverleners iemand op afstand ‘volgen’. Het systeem herkent bijvoorbeeld een val van de oudere, onvoldoende toiletbezoek (uitdrogingsgevaar), maar ook bijvoorbeeld langdurige afwezigheid of dwaalgedrag in de nacht (bijvoorbeeld bij dementie). De inwoner bepaalt zelf wie er inzicht heeft in zijn of haar leefpatroon. Zij krijgen een waarschuwing als er zorgwekkend of opvallend gedrag wordt waargenomen. Student Mens en Techniek Aiven van Osch gaat de komende maanden onderzoeken of de monitoring daadwerkelijk bijdraagt aan het verhogen van de zelfredzaamheid van ouderen.

Openingstijden

Tot en met 7 april is de pop-up store geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag, van 13.30-16.00 uur. Studenten van de minor Active Ageing bemensen de pop-up store een dag in de week.
Iedere dag vindt er van 12.30 tot 13.15 uur een presentatie plaats over onderwerpen als positieve gezondheid, langer zelf thuis wonen, brandveilig wonen en dementie. Onder anderen Kim van den Akker van het GET-Lab en lector John Dierkx verzorgen een presentatie. Bekijk het programma op de website van Zorg voor Elkaar Breda.