Documentaire over Nederlandse ‘wilde’ paarden in Bulgarije

Mede dankzij het werk van de twee Avansstudenten kunnen Nederlandse Konikpaarden in Bulgarije de officiële wildstatus krijgen. Jamie-Lee Bal en Joanne Landman studeerden dit jaar af bij de opleiding Communication & Multimedia Design bij Avans in ’s-Hertogenbosch. Zij maakten een documentaire om het bijzondere project vast te leggen.

De documentaire Status Wild is vanaf vandaag online te bekijken op de website van ARK Natuurontwikkeling

ARK Natuurontwikkeling is samen met Rewilding Rhodopes bezig om Nederlandse Konikpaarden in de oostelijke Rhodopen van Bulgarije de officiële wildstatus te geven. Als ze officieel wild worden verklaard is het niet meer nodig om jaarlijkse controle en bemonstering te doen en hoeven de dieren niet meer gechipt te worden.

Overheid overtuigen

Jamie: ‘ARK Natuurontwikkeling kan onze documentaire goed gebruiken om de Bulgaarse overheid in te laten zien hoe belangrijk deze wilde paarden zijn voor de natuur in de Rhodopen. Om "Status Wild" te verkrijgen is een handtekening nodig van de Bulgaarse overheid. Hierdoor zou Bulgarije als eerste Europese land officieel wilde paarden hebben. Daarnaast zal de film gebruikt worden als voorbeeld voor andere landen om ook een Status Wild aan te vragen. En onze documentaire wordt ingezet voor toerisme in de regio, educatie op scholen, bij speciale feestdagen en het verspreiden van de "Rewilding" boodschap om Europa een stukje wilder te maken.’

Nederlandse paarden

De Konikpaarden die naar Bulgarije zijn gebracht komen oorspronkelijk uit Nederland. Ze hebben gekozen voor deze paarden omdat de Konik heel dichtbij het ras komt dat vroeger in de Bulgaarse natuur leefde. ‘Tijdens het maken van de documentaire begonnen we ook zelf steeds meer in te zien hoe belangrijk de paarden zijn voor de natuur in Bulgarije. Alles en iedereen staat met elkaar in verbinding. Echte wilde natuur bestaat nog in Europa en staat niet voor ruigheid maar voor vrijheid. Wij mensen hoeven ons niet altijd te bemoeien met de natuur, de dieren en de planten. Zoals de eindquote in onze documentaire luidt: Nature existed billions of years without people and can exist without us.’

Ervaring in het buitenland

‘Voor ons afstudeerproject wilden we erg graag naar het buitenland, om daar onze passie voor film te combineren met mooie natuur en mensen die zich inzetten voor deze natuur’, laten Jamie en Joanne weten. ‘Toen we hoorden over wilde paarden in de bergen, waren we meteen verkocht. We zagen de dronebeelden al voor ons.’ Gewapend met enorme cameratassen vertrokken de meiden in maart naar Bulgarije. Na een week in de hoofdstad Sofia begon het avontuur in het Rhodopengebergte. Via vlogs op hun kanaal Jamie & Joanne Films hielden ze vrienden en familie op de hoogte over het proces van het maken van hun internationale film.