'Camera's werken niet preventief'

Het is een bijzonder fenomeen: het gevoel van veiligheid. Er vallen op de weg jaarlijks 1,2 miljoen verkeersdoden wereldwijd. Toch stappen we liever in de auto dan in het vliegtuig – wat jaarlijks maar enkele honderden levens kost. “Dagelijks voorkomende risico’s worden gebagatelliseerd”, stelde lector Emile Kolthoff van het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool gisteravond tijdens het derde en afsluitende BD College.

“Grootse en meeslepende drama’s zoals een vliegtuigcrash maken ons banger. Een verkeersdode is ook niet zo groot in het nieuws als zo’n crash. Natuurrampen, daar zijn we in Nederland dan weer helemaal niet bang voor, die staan te ver van ons af.” De discussie ging met name over veiligheid op straat en in de eigen omgeving. Het Expertisecentrum adviseert de gemeente Den Bosch regelmatig op dit gebied.

Camera’s in tunnel

Zoals bij het plaatsen van een camera in een tunnel aan de Klokkenlaan, waar veel delicten zijn voorgevallen. Er zijn bossages weggehaald, maar nog steeds ligt de tunnel op een onoverzichtelijke plek. Inmiddels hangen er camera’s, maar dat was geen advies van de lector. “Het is duur om camera’s op te hangen. Mensen kunnen zich onherkenbaar maken en na een tijdje is iedereen vergeten dat ze er hangen.”

Het feit dat er ondanks de camera’s inmiddels weer criminaliteit op de bewuste plek plaatsvindt, onderschrijft de stelling van de lector. “Camera’s werken niet preventief. Wel bij de opsporing.” Ook in verschillende wijken zoals de Hambaken en Barten-Zuid hebben de onderzoekers aanbevelingen gedaan. Vaak op het gebied van verlichting, overzicht en brandgangen. “Mensen moeten zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leefomgeving, zodat het niet verloedert.”

Bedreigingen via internet

Bij de aanleg van nieuwbouwwijk De Lanen in de Groote Wielen is direct rekening gehouden met 'safe design' en zijn de aanbevelingen van de onderzoekers overgenomen. “De architect kon de adviezen eenvoudig overnemen. Vooral inrichting van groene plekken, zoals het zicht hierop vanuit de ramen en de aanwezige verlichting is aangepast”, sprak Kolthoff.

Bedreigingen via het internet zijn tegenwoordig ook schering en inslag. “99 procent van die bedreigingen via e-mail of Twitter zullen nooit worden uitgevoerd, maar het trauma alleen al is een aangifte waard.” De onderzoekers voeren momenteel een onderzoek uit naar het gebruik van Twitter door wijkagenten en of dat het veiligheidsgevoel in de wijk verbetert. “Door tips op een positieve manier te brengen, bijvoorbeeld de lichten thuis aan te laten als je een avondje weg bent met Kerstmis."