Health & Social Work

Associate degree, Den Bosch

Startmaand

September

Duur

2 jaar, voltijd

Taal

Nederlands

Locatie

’s-Hertogenbosch

Mensen gezond houden in kwetsbare situaties. Dat vind jij belangrijk. Jij wilt ze leren om voor zichzelf te zorgen. En je wilt hun veerkracht bevorderen. Mooi werk dat je leert bij de Associate degree Health & Social Work. 

We leiden je op tot gezondheidsbevorderaar of preventief gezondheidswerker. In deze rol ben je de schakel tussen burgers, vrijwilligers en professionals. Je zorgt ervoor dat mensen zelf mogelijkheden zoeken om voor zichzelf te kunnen zorgen. Waar nodig bied je zorg en ondersteuning. Hiervoor leer je denken vanuit de beweging van positieve gezondheidszorg (M. Huber, 2011). Deze beweging gaat uit van gezondheid als vermogen van mensen om zich aan te passen en zelf de regie te voeren. 

We leren je wat belangrijk is om je rol als gezondheidsbevorderaar uit te kunnen oefenen. Ook leer je alles over de anatomie van het menselijk lichaam. En hoe je technologische hulpmiddelen kunt aanreiken aan mensen die dit nodig hebben. Na de opleiding zoek je steeds naar kansen om de mensen die je helpt krachtiger te maken. 

Tijdens de opleiding leer je ook hoe je zorg kan verlenen: van laagcomplexe verpleegtechnische handelingen tot het voeren van gesprekken. Tijdens de opleiding leer je vaardigheden, zoals basiszorg, wondverzorging, het geven van medicatie, EHBO en reanimatie. Maar let op: je wordt geen verpleegkundige of verzorgende. Tijdens de opleiding haal je geen bevoegdheid voor het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Wel besteden we hier aandacht aan, omdat het jou in je werk gaat helpen om problemen vroegtijdig te signaleren en risico’s goed in te schatten. 

Waarom de Ad Health & Social Work?

Typerend voor deze opleiding

  • Zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen
  • Ondersteunen van de burger bij het onderhouden en leggen van de juiste contacten
  • Zes verschillende projecten met uiteenlopende thema's 
  • Multidisciplinair samenwerken binnen stage en projecten
Meld je aan

De opleiding

Waar word je voor opgeleid?

Waar word je voor opgeleid?

De opleiding is sterk praktijkgericht. Onder begeleiding van ervaren docenten werk je samen met andere studenten aan echte opdrachten. Je gebruikt hierbij de theorie en vaardigheden die je leert tijdens lessen en gastcolleges. 

Zo word je een gezondheidsbevorderaar die mensen inzicht geeft in hoe zij het beste zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven. Hiervoor onderzoek je welke mogelijkheden mensen hebben om hun gezondheid en welbevinden te bevorderen of in stand te houden. Je zet mensen zo veel mogelijk in hun kracht. We leiden je op voor een nieuw beroep. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag in een organisatie of als zelfstandig werkend professional in het domein van preventie en gezondheid. 

De opleiding hebben we ontwikkeld met organisaties binnen het sociale en gezondheidskundige domein. Jouw kennis en vaardigheden sluiten daardoor goed aan op de vraag vanuit instellingen en overheden uit de praktijk. 

 

Past de opleiding bij jou?

Past de opleiding bij jou?

Studenten moeten communicatief vaardig zijn, hebben een empathisch vermogen, kunnen een luisterend oor bieden voor de burger en diens netwerk en vinden het leuk om te verbinden tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij het welbevinden van de burger. 

Doorstuderen

Doorstuderen

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. We bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je met een op maat gemaakt programma je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree. 

Je kunt kiezen uit de volgende doorstroommogelijkheden:

  • 2 jarige voltijd opleiding Social Work - Avans Hogeschool Breda en Den Bosch
  • 2 jarige voltijd opleiding Social Work - HZ University of Applied Sciences  Vlissingen 
  • Meer dan 2 jarige deeltijd opleiding Social Work - HZ University of Applied Sciences  Vlissingen 
  • Meer dan 2 jarige deeltijd opleiding Verpleegkunde - Avans Hogeschool Breda en Den Bosch

Nationale Studenten Enquête

Docenten
78%
Studeerbaarheid
77%
Studiebegeleiding
73%

Studenten aan het woord

student
Over Health & Social Work

Bilal Bensaddik

4 jaar in de schoolbanken vond ik iets te veel

Lees meer
student
Over Health & Social Work

Tessa Dekkers

De verbinding tussen zorg & welzijn.

Lees meer
student
Over Health & Social Work

Ramazan Karakaya

The way to get started is to quit talking and begin doing.

Lees meer

Opbouw van de opleiding

Studieprogramma

Studieprogramma

De opleiding bestaat uit twee jaar, deze twee jaar zijn verdeeld in acht blokken. Elk leerjaar bestaat uit vier blokken waarvan elk blok tien weken duurt. In blok 2 en blok 3 van het eerste jaar van de opleiding loop je een oriënterende stage. Je loopt twee dagen in de week stage in deze twee blokken.  

In het tweede jaar van de opleiding loop je het hele jaar stage. In blok 5 en 6 is de stage 2 dagen in de week. Naast het stagelopen volg je nog verschillende vakken. Het laatste half jaar in blok 7 en 8, loop je vier dagen in de week stage. In het laatste half jaar ligt de focus op het afstuderen aan de opleiding.  

Gedurende de opleiding volg je naast de standaard vakken workshops naar keuze die van toepassing zijn op je ontwikkeling.  

Jaar 1

Jaar 1

Binnen de opleiding wordt er zowel individueel als in groepsverband gewerkt. Er worden verschillende vakken aangeboden in leerjaar 1 die alle vier de blokken terugkomen. De vakken die aangeboden worden in leerjaar 1 zijn professionele ontwikkeling, gezondheidskunde, sociaal, innovatie en elk blok een project met een wisselend thema. In blok 1 staat ‘project ik’ centraal, in blok 2 staat ‘project online‘ centraal, in blok 3 ‘project sport en leefstijl’ en in blok 4 ‘project leven en ondersteuning’. Naast de standaard vakken worden er workshops aangeboden die je kunt volgen. In blok 3 en 4 volg je ook het vak Engels.  

Jaar 2

Jaar 2

In leerjaar 2 wordt er net zoals in leerjaar 1 individueel en in groepsverband gewerkt binnen de lessen. De vakken die in leerjaar 1 worden aangeboden worden in leerjaar 2 in blok 5 en 6 ook aangeboden. Dit zijn de vakken professionele ontwikkeling, gezondheidskunde, sociaal, innovatie en project met elk blok een wisselend thema. In blok 5 staat project de Wijk centraal en in blok 6 staat project (Publieke) voorlichting centraal. Daarnaast volg je in blok 5 en 6 het vak Engels.  

In blok 7 en 8 ligt de focus op afstuderen en zal de student voornamelijk binnen hen stagebezig zijn. Er wordt dan afstudeerbegeleiding aangeboden en er zijn verschillende intervisie momenten.  

Stage

Stage

Je kunt stage lopen bij verschillende soorten zorginstellingen:

  • Wijk 
  • Gehandicaptenzorg 
  • Oudenzorg  
  • Jongerenwerk 
  • Welzijnsorganisaties 
  • Gemeenten 
  • Vluchtelingenwerk 
  • Zelfstandige (bijv. leefstijlcoach) 
  • GGZ-instellingen 
  • Thuis en daklozen.  
  • En nog veel meer andere mooie bedrijven! 

Bekijk de presentatie

Bekijk de presentatie

Je hoeft niet te wachten tot een open dag of voorlichtingsavond om onze opleidingspresentatie te volgen. Je kunt de presentatie gewoon hier bekijken. Bekijk alvast de presentatie, zodat je tijdens de open dag gericht vragen kunt stellen. 

Bekijk hier de opleidingspresentatie 

Toelatingseisen

Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.   

Meer over toelating

Selectie voor toelating

Selectie voor toelating

Een Associate degree is een slimme zet voor mbo-4 studenten, praktische havisten of mensen met een aantal jaren werkervaring. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met praktijkopdrachten en ondersteunende theorie.

Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck

Iedereen die zich aanmeldt voor een Associate degree krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een intake met een docent van de opleiding. De intake bestaat uit een opdracht en een gesprek. Vooraf krijg je een mail waarin de opdracht staat. Op basis van de intake krijg je een studieadvies. Lees hier meer over de studiekeuzecheck.

21+ toets

21+ toets

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Je kunt dan een Associate degree volgen na een toelatingsonderzoek door Aob Compaz. Zo’n onderzoek vraag je zelf aan. Dit is wat je moet doen:

  • Maak een afspraak bij Aob Compaz voor een toelatingstoets. Deze kost €320 en moet je zelf betalen.
  • Mail het rapport met de uitkomsten van je onderzoek vóór 1 juli naar [email protected].
  • Wacht de reactie af van een medewerker van het Academiebureau. Hij/zij beoordeelt het rapport van je toets en laat weten of je toelaatbaar bent.
  • Als dat zo is, meld je je aan via Studielink. Hiermee start de intake en ontvang je een studieadvies. Het studieadvies dat je krijgt is bindend. Dat wil zeggen dat je bij een positief advies mag starten, maar bij een negatief helaas niet.

Praktische info

Aanmelden

Aanmelden

Aanmelden vóór 1 juli

Aanmelden voor een Associate degree opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 werkdagen dus houd hier rekening mee.

Stap 1: DigiD aanvragen – dit duurt 5 werkdagen
Stap 2: Persoonsgegevens invoeren op Studielink
Stap 3: Verzoek tot inschrijving doen op Studielink
Stap 4: Studielink stuurt de aanmelding door naar Avans Academie Associate degrees
Stap 5: Check op Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht

Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan. We adviseren je echter om – in verband met de studiekeuzecheck – al eerder aan te melden als jouw studiekeuze duidelijk is.

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan een bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van ons een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat je:

  • Je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • Je vooropleidingen zijn geverifieerd
  • Je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Studiekosten

Studiekosten

Wettelijk collegegeld

Voor 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voor een voltijdopleiding bij Avans Academie Associate degrees is € 2.530,-. 

Voorwaarden

Je betaalt het wettelijk collegegeld als je aan de bepaalde voorwaarden voldoet. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan betaal je het instellingscollegegeld. Check altijd de collegegeldmeter. 

Andere studiekosten

Naast collegegeld betaal je voor boeken en ander lesmateriaal. Een laptop is vaak handig, maar niet altijd verplicht. Als je vragen hebt over je studiekosten, stuur dan een e-mail naar [email protected].

Neem een kijkje in ons gebouw

Avans Academie Associate degrees is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Een bruisende studentenstad waar je een onvergetelijke tijd gaat beleven. In ons prachtige gebouw vind je zowel open als gesloten klaslokalen, een gezellige kantine en fijne werkplekken waar je in alle rust aan opdrachten kunt werken. 

img alt
Heb je een vraag over een van onze voltijdopleidingen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op met het academiebureau

Of misschien toch...

Bekijk alle opleidingen
image alt txt

Communicatie

voltijd
Den Bosch

Haal alles uit taal en beeld en stoom jezelf klaar voor een baan in de interne en externe communicatie.

Lees meer
image alt txt

Human Resource Management

voltijd
Den Bosch

Hier draait alles om mens en werk. Leer hoe je mensen kunt motiveren en hoe je hun prestaties kunt verbeteren.

Lees meer
image alt txt

Ondernemerschap en Retail Management

voltijd
Den Bosch

Zet jouw idee om in een eigen onderneming. Leer alles over productontwikkeling en het promoten van je eigen bedrijf.

Lees meer