Bouwkunde voltijd hbo

Arbeidsmarktperspectief

Er wordt minder gebouwd dan enkele jaren geleden. Maar met jouw waardevolle diploma en een actieve houding gaat de wereld van de bouw voor je open. Volgens de landelijke HBO monitor vinden afgestudeerden gemiddeld binnen 2 maanden een baan. Je kunt veel kanten op.

Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als tekenaar bij een architectenbureau. Of je vertaalt als bouwtechnisch ontwerper het ontwerp van de architect naar een bouwtechnische tekening. Jij bent straks constructeur bij een constructiebureau. Of werkt als werkvoorbereider bij een aannemer. Jij ziet toekomst in projectontwikkeling. Dan start je bij een bouwbedrijf, bouwmanagementbureau of woningbouwvereniging als projectmedewerker. Met wat meer ervaring kun je doorgroeien tot projectleider.

Je kunt ook terecht bij gemeentes, provincies en Rijkswaterstaat. Bijvoorbeeld bij de Dienst Stadsontwikkeling of Bouw- en Woningtoezicht. Je werkt daar als technisch adviseur. Of je kiest voor een gespecialiseerde, commerciële functie. Bijvoorbeeld bij toeleveringsbedrijven. Als inkoper of accountmanager.

Of je wilt eigen baas worden en start je eigen bouwtechnisch bureau.

Vlog 

Met de opleiding Bouwkunde kun je ook bouwkundig adviseur of adviseur brandveiligheid worden. Vlogger Jorn neemt een kijkje achter de schermen tijdens een gebouwinspectie van SGS Search. Bekijk hieronder de trailer. 
 

Potentiële beroepen

 • Assistent ontwerper
 • BIM modelleur
 • BIM coördinator
 • Tender manager
 • Uitvoerder
  Je begint als assistent. En wordt later uitvoerder. Je bent betrokken bij de realisatie van een gebouw. Er wordt bij het ontwerp al een beroep op je gedaan. Je bepaalt de prijs. Overlegt met alle partijen. En coördineert de daadwerkelijke uitvoering. Je zit er bovenop. Van het begin tot het eind.
 • Calculator
  Als calculator bereken je de kostprijs van een bouwproject. Dat doe je op basis van bestek, tekeningen en een technische omschrijving. Je maakt begrotingen en draagt alternatieven aan. Je vraagt offertes aan bij ondernemers en leveranciers. En neemt bestektekeningen door.
 • Tekenaar bij architectenbureau
  Jij brengt samen met de architect een ontwerp of plan tot leven. Jij ontwerpt gebouwen die functioneel zijn. En de juiste uitstraling hebben. Je kunt doorgroeien naar hoofdtekenbureau of bestekschrijver. Je kunt met een aanvullende masteropleiding architect worden.
 • Bouwtechnisch ontwerper
  Je vertaalt het ontwerp van een architect in een gedetailleerd technisch ontwerp. Dat slim in elkaar zit. Je specialiseert je in het technische ontwerp van een gebouw. Jouw werk gaat ook over uitvoeringstechnieken en bouwkosten.
 • Constructeur
  Je concentreert je op de draagconstructies van een gebouw. Je leert detailtekeningen maken en berekeningsmethoden toepassen. Je krijgt ook te maken met uitvoeringstechnieken en bouwkosten. Later groei je door naar functies als hoofdconstructeur.
 • Werkvoorbereider
  Jij zorgt voor het binnenhalen en voorbereiden van werk. Je vergadert en onderhandelt. En hebt kennis van de werkzaamheden op de bouwplaats. Je maakt tekeningen, planningen of begrotingen voor een bouwwerk. Koopt materialen in. En stelt offertes op.
 • Projectmedewerker
  Jij ziet toekomst in de projectontwikkeling. Je denkt na over nieuwe bouwplannen. Je werkt bij een bouwbedrijf met een aparte afdeling projectontwikkeling. Bij een bouwmanagementbureau. Of woningbouwvereniging. Met meer ervaring kun je projectleider worden. Uitvoerder, bedrijfsleider of calculator.