Afgerond

De mogelijkheden om de reststromen uit de uienverwerking toe te passen zijn regelmatig onderzocht. Het ging dan veelal om foodtoepassingen. Het onderzoek Waarde-Vol Ui richt zich juist op de mogelijke toepassingen van uienvezels in materialen.

Reststroom van uienverwerking waardevol

De reststroom van de uienverwerking bestaat voornamelijk uit de bruine huid en de buitenste lagen van uien. De resten bevatten veel interessante componenten zoals kleurstoffen, antibacteriële stoffen, vochtabsorberende vezels en antioxidanten. Ze worden toegepast in de top van de biobased piramide (Meeusen et al. 2008). Een voorbeeld is quercetine, een flavonoïde uit de buitenste droge pellen, die als okergele kleurstof al eeuwen gebruikt wordt voor het verven van wol.

Naar de toepassing van quercetine en andere flavonoïden uit uien in voedingsmiddelen is al veel onderzoek gedaan. Dit vanwege de mogelijke positieve gezondheidseffecten. Onderzoek naar non-foodtoepassingen bleven beperkt tot het verven van textiel. Ook applicatieonderzoek naar de vezels in uienschillen richtte zich voornamelijk op foodtoepassingen zoals lowcaloriesupplementen. De toepassing van uienvezels in materialen als papier en karton werd nog weinig onderzocht. 

Toepassing in papier en karton

De bedrijven Mol FreshFood B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. vroegen het Centre of Expertise Biobased Economy om onderzoek te doen naar toepassingen in materialen. Ten eerste omdat producteigenschappen zoals zuiverheid en karakterisering voor non-foodtoepassingen minder streng zijn dan voor toepassingen in levensmiddelen, waardoor raffinage van de reststroom eenvoudiger is. Ten tweede omdat er een grote behoefte is aan biobased additieven door de groeiende vraag naar biobased producten. 

Het Waarde-Vol UI project had als eerste concrete doel het onderzoeken van de mogelijke toepassing in papier en karton. Daarmee willen de onderzoekers een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling over de mogelijke non-foodtoepassingen. 

Partners

ABC-Kroos, Avans Hogeschool, Millvision, Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V.

Contactinformatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met projectleider Wim Gaakeer.