Jongeren uit de Haagse Beemden worden betrokken in de discussie over veiligheid en het beleven van veiligheid in deze Bredase wijk.

Docentonderzoeker Jaap van den Bosch is een onderzoek gestart met professionals van verschillende instellingen die werkzaam zijn in de Haagse Beemden. Ze zoeken manieren om professioneel handelen en de wensen en behoeften van jongeren beter op elkaar te laten aansluiten.

Luisteren naar jongeren 

De gemeente Breda wil jongeren uit de Bredase wijk Haagse Beemden zo veel mogelijk betrekken in de discussie over veiligheid en het beleven van veiligheid in de wijk. De stem van de jongeren doet ertoe, want zij zijn deskundig en hebben belang bij een veilige woonomgeving. De gemeente ziet graag dat er bij het uitstippelen van beleid meer wordt nagedacht over wat aansluit bij de (veiligheids)beleving van jongeren. En dat er meer gesproken wordt met in plaats van over jongeren.

Doelstellingen 

Jeugdmaatschappelijk werkers, politieagenten, buurtwerkers, gemeenteambtenaren en natuurlijk jongeren proberen gezamenlijk antwoord te geven op vragen als ‘Wat kunnen jongeren en niet-professionals zelf doen om het gevoel van veiligheid te verbeteren?’ en ‘Hoe kunnen professionals die werkzaam zijn in de Haagse Beemden complementair werken en inspelen op de behoeftes rondom veiligheidsbeleving van de jongeren van 12 tot 18 jaar die er wonen?’.

Het project heeft onder andere de volgende doelen:

  1. Voor professionals en jongeren wordt duidelijk welke problemen jongeren ervaren en welke onveiligheden zij ervaren die bepalend zijn voor hun identiteit. Dit geldt ook voor de jongeren die niet bij professionals in beeld zijn.
  2. Er wordt inzichtelijk hoe jongeren reageren op (potentiële) bedreigingen of problemen en hoe ze eventueel anders zouden willen reageren.
  3. Jongeren weten welke verantwoordelijkheid ze kunnen en willen nemen om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.
  4. Instanties - gemeente, scholen, politie, welzijnswerk - ouders en jongeren vinden elkaar en weten hoe ze een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van (gevoelens van) onveiligheid of problemen bij jongeren. De weerbaarheid onder jongeren wordt vergroot.

Krachtenbundeling 

Het streven is om een samenwerking te creëren waarin duurzaam gewerkt wordt aan het versterken van elkaars krachten. Wie weet ontstaat er een ‘plaats’ waar professionals, jongeren, studenten en docenten samen nadenken over welke manier van professioneel handelen aansluit bij de wensen, ideeën en behoeftes van jongeren in de Haagse Beemden.

Samenwerking

In dit project werkt Avans Hogeschool samen met Gemeente Breda, Surplus Welzijn, Kick jongerenwerk, IMW Breda en Politie Midden- en West-Brabant.