Afgerond

Het doel van het project Functionele Stabiliteit Biopolymeren is een optimale regie over de thermische, UV- en chemische stabiliteit van biopolymeren te krijgen.

Op dit moment worden biopolymeren vooral gebruikt in producten met een beperkte gebruiksduur, zoals verpakkingsmaterialen. Als we regie hebben over de stabiliteit van biopolymeren, zijn ze ook geschikt voor duurzame toepassingen. Bijvoorbeeld in isolatieschuim of in mobiele telefoons.

Om dit te realiseren doen we op 3 niveaus onderzoek naar parameters die de stabiliteit van biopolymeren beïnvloeden. We onderzoeken polymeren zelf, halffabricaten en uiteindelijke producten. Daarnaast besteden we in dit project ook aandacht aan chemische recycling. We onderzoeken hoe we de basiseenheden van biopolymeren kunnen terugwinnen.

Succes

Halverwege het programma konden we het al een succes noemen. Meer dan 200 studenten hadden op dat moment al een project afgerond. Daarbij werden ze ondersteund door ruim 35 docenten en onderzoekers van de kennisinstellingen. Vanuit MKB-bedrijven waren 25 begeleiders betrokken. Het resultaat: meer dan 90 vraagstukken van MKB-bedrijven zijn beantwoord. Daarnaast doet een promovendus meer fundamenteel onderzoek naar de structurele kenmerken die een mogelijke rol spelen bij de biologische en chemische afbraak van zogenaamde aromatische polyesters. Deze kenmerken zorgen ervoor dat de polyesters beter afbreekbaar zijn en dat er zelfs sprake is van een zelfhelend effect.

Join the club

Een van de uitgangspunten van het project is dat meer MKB-bedrijven zich aansluiten. En dat is gelukt. We begonnen met 6 MKB-bedrijven die zich aansloten, dat zijn er nu al 21. Een ander uitgangspunt is dat dit programma bedrijven laat samenwerken die dat anders niet zo snel zouden doen. En ook dat gebeurt. Zo zijn verschillende bedrijven geïnteresseerd in filamenten voor 3D-printen. Zij vinden elkaar binnen dit programma.

De bedrijven en kennisinstellingen delen kennis met elkaar. Bedrijven bouwen kennis op die de instellingen ook kunnen gebruiken voor vernieuwing, verbetering en uitbreiding van het biobased onderwijs. Zo zorgen we ervoor dat het onderwijs aansluit op de laatste ontwikkelingen. De projectpartners delen resultaten via de openbare datasheets die van alle deelprojecten worden gemaakt en op het jaarlijkse minisymposium.

Wordt vervolgd

Na afloop van het project Functionele stabiliteit van Biopolymeren hebben alle partners aangegeven dit unieke project op een of andere manier door te zetten. Het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) hoopt vanuit het COeBBE hierbij een rol te spelen. Het centrum is een ontwikkelplaats voor bioplastic producten en werkt samen met mbo, hbo en partnerbedrijven.

Lees meer over het BAC.