Youssef Azghari

Youssef Azghari

Youssef Azghari is docent-onderzoeker bij het lectoraat Jeugd, Gezin & Samenleving van het Centre of Expertise Perspectief in Gezondheid en bij het lectoraat Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties van het Centre of Expertise Veiligheid en Veerkracht. Daarnaast is hij docent aan Avans Hogeschool bij de Academie voor Sociale Studies in Breda.

Loopbaan

Youssef studeerde Arabisch en Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Nijmegen. Hij werkte onder meer als adviseur Multiculturele Samenleving voor de gemeente Tilburg. In april 2018 promoveerde Azghari aan de Universiteit van Tilburg op zijn proefschrift 'Participation of young Moroccan-Dutch and the role of social workers'.

Expertise

Hij is gespecialiseerd in acculturatie, identiteitsvraagstukken, interculturele communicatie en culturele diversiteit. Hij is schrijver van Waarden en belangen van passieve en actieve culturen (2005), Cultuurbepaalde communicatie (2007), Aan de slag met diversiteit (2009), Effectief communiceren met verschillende culturen (2009), Mijn Jihad. Waarom de westerse waarden niet botsen met de islam (2011) en Creatief analytisch denken. Omgaan met diversiteit in de sociale dienstverlening (2011).

Onderzoek

Momenteel doet Youssef bij de 2 genoemde lectoraten onderzoek onder hulpverleners en niet-westerse gezinnen die met hulpvragen vrijwillig of gedwongen een beroep doen op de hulpverlening. Centraal staat de vraag hoe de Nederlandse hulpverlening volgens de hulpverleners en volgens de niet-westerse gezinnen die hier ervaring mee hebben, beter aan kan sluiten bij de verwachtingen van deze gezinnen. Lees de eerste conclusies uit dit lopende onderzoek.