De betekenis van meedoen als vrijwilliger in Wereldtuin Verdeliet voor het persoonlijk welzijn.

Achtergrond

Wereldtuin Verdeliet is een sociale onderneming in het groen in Cuijk; een ontmoetingsplek waar vrijwillige medewerkers uit de wijk en de regio Land van Cuijk zich samen inzetten om de tuin te onderhouden. Het idee is dat samen bezig zijn in en rond het groen mensen verbindt. Vrijwilligers werken in de tuin of zijn betrokken bij de organisatie en uitvoering van activiteiten.

Onderzoek

Het lectoraat Leven Lang in Beweging onderzoekt in de dagelijkse praktijk welke betekenis meedoen als vrijwilliger in Wereldtuin Verderliet heeft op het persoonlijk welzijn van deze vrijwilligers. Het doel is om de maatschappelijke meerwaarde van de Wereldtuin in beeld te brengen.

In een periode van minimaal 6 maanden volgen de onderzoekers verschillende vrijwilligers. Ze maken gebruik van observaties, informele gesprekken en half gestructureerde interviews. Dit gebeurt in de persoonlijke woonomgeving van de vrijwilliger en/of in Wereldtuin Verdeliet. Om de context van deze omgevingen zo goed mogelijk weer te geven, maken de onderzoekers ook video-opnames.

Andrea Steuns (docent AWG* en onderzoeker) en Lieke van Oort (docent AWG* en onderzoeker) voeren het onderzoek uit.

*AWG: Academie voor Welzijn en Gezondheid, locatie Den Bosch

Lees meer informatie over Wereldtuin Verdeliet

Foto Marcel Heeres