Jaarlijks komen er in Nederland honderden tonnen plastic bij het afval terecht. Het meeste daarvan verdwijnt in de afvalverbrandingsoven. Een klein deel kan worden hergebruikt als relatief laagwaardige grondstof voor kratten of straatmeubilair.

In dit project gaan we onderzoeken hoe plasticafval gebruikt kan worden voor hoogwaardige producten met een lange levensduur, zoals een brug. Een kunststof brug vergt weinig onderhoud, heeft een lange levensduur en het plastic blijft lang uit de afvalstroom.

3D-printing dé oplossing

Gemeente Den Bosch, provincie N. Brabant, samen met Spark Makerszone, Sparkling Plastic en Avans zijn dit project gestart met de bedoeling de eerste fiets-voetgangersbrug te maken van 3D-geprint gerecycled plastic. De 3D-printing technologie opent een scala aan mogelijkheden in constructie, ontwerp en vorm. Daardoor gaan we in dit project niet alleen op een innovatieve manier om met afval, maar ook met de toekomstige toepassing ervan. 

We proberen zoveel mogelijk met studenten en inwoners te komen tot een betere bestemming van gemeentelijk afval en daarin nieuwe, innovatieve en duurzame mogelijkheden te ontginnen. Dat is een technisch verhaal, waarbij uitgezocht moet worden wat de juiste eigenschappen zijn voor een brug, maar ook een sociaal verhaal. Want dit kan alleen als we nauw samenwerken en verschillende disciplines samen laten komen. 

Uiteindelijk werken we toe naar een concept en routeplan voor een brug die bouwvergunningsrijp is, en haalbaar en schaalbaar, zodat ook andere gemeenten met dit concept aan de slag kunnen om hun eigen brug te 3D-printen.