De glastuinbouw beleeft moeilijke tijden door oplopende kosten en toenemende wereldwijde concurrentie. Daarom zoekt de glastuinbouw naar een verrijking van het bestaande aanbod. Commerciële teelt van micro-algen bijvoorbeeld. Micro-algen kunnen gebruikt worden in de voedings- en textielindustrie, de bouwsector en in de farmaceutische en cosmetica-industrie. De Blauwe Keten is een haalbaarheidsstudie naar extractie van blauwe kleurstof uit micro-algen.
Blauwe kleurstoffen en eiwitten
Van alle biogebaseerde micro-algen biedt Spirulina het grootste potentieel, omdat het een belangrijke bron van fycocyanine is. Deze blauwe kleurstof kan een waardevolle vervanger zijn van de kunstmatige variant, Briljant Blauw (E133). Deze kleurstof wordt in verband gebracht met onder andere hyperactiviteit.
De teelt van micro-algen is niet nieuw. Op dit moment worden vanuit Azië en de Verenigde Staten de meeste micro-algen geïmporteerd. Wil de teelt in Vlaanderen en Nederland aanslaan, dan moet deze dus beter zijn dan de micro-algen die nu al op de markt zijn. Daarom telen wij in kassen. De zon zorgt voor verwarming en alle omstandigheden kunnen gecontroleerd worden om het beste resultaat te bereiken. We beschikken vanuit het project bovendien over voldoende mensen met de juiste technische kennis om de teelt goed en efficiënt te realiseren. Deze mensen delen hun kennis met anderen om de technieken steeds te verbeteren.
Een ander aandachtspunt om te kunnen concurreren met de huidige leveranciers, is het logistieke proces van teelt naar verwerking. Dit moet economisch interessant zijn. Ook daar werken we aan vanuit het project. Een mooi pluspunt van het proces van De Blauwe Keten is dat we eendenkroos telen op het afvalwater. Deze waterplant fungeert als natuurlijke waterzuiveraar.
Grootschalige kweek
Het project De Blauwe Keten is een eerste stap richting grootschalige micro-algenkweek in de glastuinbouw voor de productie van blauwe kleurstof. Als de teelt in het project rendabel blijkt te zijn, kunnen we in de Vlaams-Nederlandse grensstreek tientallen hectaren inzetten voor micro-algenteelt onder glas of op containervelden. Daarmee wordt de grensregio tussen Vlaanderen en Nederland wereldwijd een waardevolle speler op het gebied van de teelt van micro-algen.
Partners in dit project
- Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen)
- POM Oost-Vlaanderen
- Centexbel, Millvision B.V.
- StapperDuurzaamAdvies
- BOM Business Development & Foreign Investments B.V.
- Katholieke Universiteit Leuven
- Avans Hogeschool
- Agropolis
- Universiteit Gent
Bedrijven, bedrijfskoepels, overheden, kennisinstellingen en andere organisaties aan weerszijden van de grens werken samen aan concrete vernieuwingen. Het project De Blauwe Keten wordt gefinancierd vanuit het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland. Dit is een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Kijk voor meer informatie over dit programma op grensregio.eu.