Het ondersteunen van ouders bij de opvoeding door het ontwikkelen en verspreiden van informatie daarover.

Om de kennis over de aansluiting op de leefwereld van opvoeders te vergroten, werkt het lectoraat samen met Stichting Opvoeden.nl. 

Samen met Stichting Opvoeden.nl ondersteunt het lectoraat ouders en opvoeders bij opvoedproblematiek door het ontwikkelen en verspreiden van informatie daarover. Die informatie verkrijgt het lectoraat bijvoorbeeld door het:

  • houden van factchecks: het controleren van herkomst en feiten
  • vragen van feedback aan focusgroepen
  • doen van innovatievoorstellen om diverse doelgroepen te bereiken
  • bevorderen van afstemmingsgesprekken tussen professionals en ouders.

Evidence based practice

We kijken niet alleen naar de feiten, maar ook naar de praktijk en de ervaring van ouders. Evidence based practice dus. We nemen een beslissing op basis van het best beschikbare bewijs in combinatie met persoonlijke kennis en ervaring van de professional afgestemd op de behoeften en voorkeuren van de cliënt. De samenwerking met Stichting Opvoeden.nl draagt bij aan kennis over aansluiten op de (digitale) leefwereld van opvoeders: persoonlijke alliantie. Bekijk onderstaande video en kom meer te weten over de werkwijze van deze stichting.

 

Lector Christa Nieuwboer en docent-onderzoeker Petra Veninga (Academie voor Gezondheidszorg) schreven een artikel over betrouwbare opvoedinformatie in het blad Orthopedagogiek. Lees het artikel.