HOE SLIMMER DE MENS,

HOE SLIMMER DE ROBOT.

Groeien begint met kennis

Afgerond

Robotgrippertechnologie is het kernthema van dit lectoraat. In overleg met het bedrijfsleven zetten we nieuwe technologieën en werkwijzen in. En ondersteunen zo introductie daarvan in kleine en middelgrote bedrijven.

Bedrijven steken veel inspanning en geld in maatwerk op het gebied van grippers. Het is dus belangrijk dat grippers lichter, sneller, flexibeler en intelligenter worden. En dat ze in minder tijd worden ontwikkeld en gebouwd. Tegen lagere kosten. Voor bedrijven betekent dit een introductie van nieuwe technologieën en werkwijzen. Ons lectoraat kan hierin ondersteunen. Wij bekijken de risicofactoren zodat het bedrijfsleven deze met een beheerst risico kan toepassen. Het mkb in het bijzonder. 

Kennisontwikkeling

Ons lectoraat is aanjager van toegepast onderzoek, voorontwikkeling en competentieontwikkeling op het gebied van techniek. Voor bedrijven en scholen. Voor hbo én mbo. We bundelen onze krachten met technische bedrijven in de regio op het gebied van kennisontwikkeling, kennistransfer, onderwijs en scholing. En vormen de spil in het ontwikkelproces van nieuwe complexe machines en producten.

Toenemende aandacht voor de interactie tussen mens en robot en de integratie van afzonderlijke technieken zorgen voor een stijgend aantal disciplines. Van werktuigbouwkunde, mechatronica, elektrotechniek en technische informatica naar industrieel productontwerp, communicatie, multimediadesign en kunst. Dat zorgt voor nieuwe kennis en inzichten. Zeker wat de kunst betreft. Kunstenaars kunnen de werkelijkheid vergroten, nieuwe inzichten geven op het gebied van roboticatechnologieën en ondersteuning bieden aan engineers bij de ontwikkeling van robots en bij de realisatie van applicaties die maatschappelijke meerwaarde bieden.

Samenwerking

Ons lectoraat is een initiatief van Avans Hogeschool, ROC Tilburg, Federatie Aandrijftechniek en Automatisering (FEDA) en het Platform Promotie Techniek Midden-Brabant. We werken intensief samen met bedrijven in de regio Midden- en West-Brabant en met andere robotica en mechatronica-lectoraten in heel Nederland.

Studiereis

Jaarlijks organiseren we een studiereis voor iedereen die bij ons lectoraat betrokken is.Tijdens deze studiereizen organiseren we challenges waarin teams van 3 tot 4 personen korte opdrachten uitvoeren vanuit verschillende invalshoeken. Van technologie tot financiën en marketing.

De afgelopen 5 jaar bezochten we bedrijven in binnen- en buitenland. In Nederland Robotica Laboratorium van Universiteit Twente, KIWA in Apeldoorn, VMI in Epe en Grolsch in Enschede. En in Duitsland Phoenix Contact in Bad Pyrmont, SEW-Eurodrive in Bruchsal, ABB in Heidelberg, Festo AG en Festo Didactic in Stuttgart, Pieter Pilz in Suttgart, Festo GmbH in Saarbrucken, Hydac in Sulzbach, Siemens GmbH in Karlsruhe en Bosch Rexroth in Lohr am Main.

Vervolg: lectoraat Robotica & Mechatronica

Tot 1 maart 2017 was Jos Gunsing lector Robotica & Mechatronica. De lopende onderzoeksprojecten van het lectoraat zijn daarna uitgevoerd door de leden van de kenniskring. Op 1 april 2019 is Daniël Telgen gestart als lector Robotisering & Sensoring. De lopende onderzoeksprojecten van het lectoraat Robotica & Mechatronica worden nu uitgevoerd door het nieuwe lectoraat Robotisering & Sensoring.