Eefje Schrauwen

Eefje Schrauwen

Eefje Schrauwen is associate lector Infectieziekten.

Loopbaan

Eefje Schrauwen werkt sinds 1999 in de onderzoekswereld. Haar loopbaan begon bij de afdeling Viroscience van het Erasmus MC in Rotterdam waar ze werkte als onderzoeksanalist en postdoctoraal onderzoeker. In oktober 2013 promoveerde ze op het onderwerp griepvirussen. Als postdoctoraal onderzoeker heeft ze onderzoek uitgevoerd naar de evolutie van deze virussen.

In 2015 maakte Eefje de overstap van virussen naar bacteriën. Voor het  Amphia Ziekenhuis in Breda en voor Avans Hogeschool deed ze onderzoek naar moleculaire mechanismen die verantwoordelijk zijn voor antibiotica-resistentie. Sinds 2017 is Eefje docent-onderzoeker aan de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu van Avans Hogeschool. In haar onderzoek focust ze zich op innovatieve moleculaire methodes om infectieziekten en mogelijke resistentie op te sporen. Vanaf 2023 is Eefje werkzaam als Associate Lector infectieziekten. Een overzicht van de publicaties van Eefje is beschikbaar.

Expertise

Eefjes expertise ligt op het vlak van moleculaire microbiologie. Dit varieert van technieken als (real-time) PCR en reverse genetics tot whole genome sequencing en metagenomics. Diverse innovatieve sequencing technieken (Illumina, MinION ONT) worden gebruikt voor het beantwoorden van diverse vraagstellingen binnen het infectieziekten gebied. Ook is ze deskundig op het gebied van bio-informatica. Daarnaast is kennisdeling binnen de maatschappij aangaande infectieziekten een belangrijk element binnen het onderzoek

Lopende onderzoeken

Eefje werkt momenteel samen met het academisch ziekenhuis Maastricht en MBS (MKB-bedrijf) aan snelle identificatie van infectieziekten in klinische samples door middel van 16s nanopore sequencing. Deze techniek wordt ook ingezet in een samenwerking met Microvida en Amphia om het microbiome in kaart te brengen van de luchtwegen van COPD patienten (beiden SIA gehonoreerd).

Daarnaast werkt ze op een extern gefinancierde NWO/SIA beurs waarbij innovatieve sequencing technieken worden opgezet om vervolgens optimaal te gebruiken binnen het vakgebied infectieziekten (e.g. voor detectie en determinatie van pathogenen). Ook worden er in samenwerking met Wageningen University & Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, diversie detectiemethodes opgezet om micro-organismen en antibioticaresistentie op te sporen. Momenteel is ze ook als partner verbonden aan een NWA-ORC project: One Health PACT.