Frank Huijben
Frank Huijben
Frank Huijben is binnen het Centre of Expertise MNEXT verantwoordelijk voor het lectoraat Biobased Bouwen.
Loopbaan
Frank Huijben studeerde Structural Engineering en Architectural Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hierna is hij aan dezelfde universiteit gepromoveerd op het gebied van vacuümconstructies. Dit onderzoek bestond deels uit theoretisch onderzoek, maar hij zocht ook naar praktische toepassingen in het lab en de bouwpraktijk.
Hij starte met werken als constructeur en projectbegeleider bij adviesbureau ABT. In deze periode begeleidde hij TU-studenten. Vervolgens ging hij aan de slag als docent-onderzoeker Bouwkunde bij de Hogeschool Rotterdam en was hij betrokken bij het curriculum van die opleiding. Sinds mei 2023 is hij lector Biobased Bouwen bij Centre of Expertise MNEXT. In deze rol werkt hij voor zowel Avans Hogeschool als HZ University of Applied Sciences.
Expertise
Al heel lang werkt Frank met biobased oplossingen. Zijn expertise ligt bij het onderzoeken naar de mogelijkheden van biobased materialen, maar hij is ook geïnteresseerd in het systeem erachter. Hij heeft veel ervaring met het begeleiden van studenten en vindt het belangrijk om jonge mensen klaar te stomen voor een circulaire toekomst.
Onderzoek
Frank vindt het langetermijnperspectief belangrijk. Bedrijven denken om verschillende redenen vaak aan de korte termijn. Ondanks dat het geen populaire mening is, vindt hij het de taak van een kennisinstelling om verder te kijken. Hij wil met het lectoraat Biobased Bouwen onderzoek doen naar de volgende thema’s:
- Ecologisch-verantwoord bouwen. De invloed van biobased materialen op de gezondheid van de gebruikers beter belichten zodat deze en komende generaties hiervan kunnen leren.
- Opschaling bij biobased startups. Veel startups die met mycelium werken, hebben moeite met opschalen vanwege een tekort aan afname, terwijl bouwbedrijven vaak andersom denken. Daar wil hij over meedenken.
- Testen of biobased materialen aan regelgeving voldoen. Het testen of materialen aan bestaande regelgeving voldoen is duur, waardoor bedrijven vaak traditionele materialen gebruiken. Hierin wil het lectoraat Biobased Bouwen de missing link zijn.